Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



TÁBOR: Sinice v Jordánu

2. května 2022

TÁBOR: Sinice v Jordánu

Konec dubna v Jordánu: Početnost sinic je prozatím velmi nízká.

První letošní odběry vzorků vody ve vodní nádrži Jordán provedlo poslední dubnový týden Povodí Vltavy.

Jak sdělil ing. Jan Potužák, Ph.D., vedoucí vodohospodářské laboratoře Povodí Vltavy, ve vodě byl během prvního odběru pozorován významnější vegetační zákal, který byl dán typickým jarním nárůstem biomasy řas. Tomu odpovídá i průhlednost vody, která se v nádrži pohybovala od 0,7 do 1,1 metrů.

Početnost planktonních sinic je v nádrži prozatím velmi nízká a lze jí hodnotit stupněm 1 na pětibodové stupnici (1 = žádný vodní květ sinic, 5 = masový výskyt vodní květ sinic).

Jordán, foto: Miaow Miaow - Wikipedie

„Kyslíkové poměry v nádrži jsou prozatím velmi dobré. Teplota vody v hladinové vrstvě se pohybovala v průměru kolem 11°C,“ uvedl Jan Potužák.

V průběhu května se budou odběry odehrávat ve čtrnáctidenních intervalech. První květnový odběr je prozatím plánovaný na 16. 5. 2022.

INFOBOX:

Jordán je nejstarší údolní nádrž ve střední Evropě. Je majetkem města Tábor. Nádrž byla vybudována v roce 1492 jako zásobárna pitné vody pro město. Dnes slouží k rekreaci, sportu (veslování) i rybaření. Vodní nádrž má plochu asi 50 ha a maximální hloubka činí 14 metrů. Pod hrází vytéká z Jordánu přepad, který překonává 18 metrů vysoký skalní stupeň a tvoří zde tzv. jordánský vodopád.

V letech 2011 až 2014 Jordán prošel zásadní obnovou. Účelem stavby bylo kromě odbahnění vybudování spodní výpusti nádrže, která umožňuje účinnější regulaci stavu hladiny vody v nádrži.

Na břehu Jordánu směrem na Čekanice je úpravna vody zv. U Rytíře. Ta byla před několika lety zrekonstruována a funguje pouze jako záložní zdroj vody pro město.

V letošním výročním roce organizuje město Tábor řadu akcí spojených s Jordánem (výtvarná soutěž, koncert).

Zdroj: Město Tábor.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum