Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Nový betlém

27. listopadu 2022

TÁBOR: Nový betlém

Táborské Vánoce obohatil nový dřevěný betlém.

Město Tábor přichystalo pro své obyvatele i návštěvníky předčasný vánoční dárek. V pátek 25. listopadu 2022, když se na Žižkově náměstí v 17.00 hodin slavnostně rozsvítil vánoční strom, představil se veřejnosti nový dřevěný betlém, který tvoří třináct soch takřka v životní velikosti a zahrádka s hvězdou.

Sochy jsou vyrobeny z dubového dřeva, které věnovala Správa lesů města Tábora. Autorem je řezbář Ondřej Drábek z Choustníku.

Výrobu betlému objednal a vznik díla koordinoval Odbor kultury a cestovního ruchu města Tábora. Vyobrazení biblické scény narození Ježíška obsahuje tyto sochy: sv. Josef, sv. Marie, Ježíškem v jesličkách, pasáček s ovečkou, tři králové, anděl, volek, oslík, pes, ovečka, beránek, hvězda na zavěšení. „Věřím, že se nový betlém bude lidem líbit. Je jiný, než jsme dosud měli. Je mnohem větší, sochy jsou těžké, výška zásadních betlémských postav je zhruba 160 centimetrů,“ uvedla vedoucí Odbor kultury a cestovního ruchu Radka Šimková. Ta podotkla, že podobně velký betlém lidé znají z ambitu klokotského kláštera od autorky Dany Nachlingerové.

Řezbář Ondřej Drábek pracoval na novém táborském betlému od letošního července, někdy, jak sám říká, i 16 hodin denně. „Byla to náročná práce, ale hezká. Byl jsem moc potěšen, že mně Tábor takové dílo svěřil. To mě hodně motivovalo. Která socha mi dala nejvíce zabrat? Asi sousoší Marie s Ježíškem,“ uvedl řezbář, který dělal betlém v podobné velikosti poprvé. Už dříve ztvárnil menší podobu z lipového dřeva po Železnou Rudu. Pro Tábor umělecky zpracoval 40 kubíků dubového materiálu. Inspiraci nejprve hledal v době gotiky a časech Jana Žižky, nakonec se pojetí betlému přiklonilo k lidové „středověké“ tradici. Sochy jsou natřeny lignofixem, tedy napouštědlem, které má dlouhodobý preventivní účinek proti houbám, plísním a dřevokaznému hmyzu, a následně ještě fungicidním nátěrem na dřevo karbolineum extra. Za dílo město Tábor zaplatilo 185 tisíc korun.

Zdroj: Město Tábor.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum