Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



TÁBOR: Nacistické popraviště

22. května 2022

TÁBOR: Nacistické popraviště

Nacistické popraviště a pomník obětem okupace, Kpt. Jaroše Tábor.

V rámci Dotačního programu Jihočeského kraje pro rok 2022 – Kulturní dědictví, Opatření V - Nemovité kulturní památky získalo město Tábor v letošním roce finanční prostředky ve výši 50 tis. Kč na obnovu nacistického popraviště a pomníku obětem okupace.

Hlavním cílem tohoto projektu bylo zachování významné nemovité kulturní památky v Táboře. Popraviště z doby tzv. heydrichiády (období po atentátu na R. Heydricha v roce 1942) se nachází na Pražském sídlišti při západní zdi Pražských kasáren a jeho součástí je pomník od akad. sochaře Jana Přerovského z r. 1948 a pomník od J.V. Duška z r. 1949 – ÚSKP 25714/3-4624.

Obnova zahrnovala důkladné očištění, revizi kamenných obložení, zhotovení a doplnění nápisů, zlacení, provedení barevných lazur a aplikaci hydrofobizačního přípravku na povětrnostními vlivy namáhané části.

Potřebné práce byly provedeny restaurátorem s příslušnou licencí v souladu s restaurátorským záměrem a s požadavky památkové péče.

Tento projekt je realizován za finančního přispění Jihočeského kraje v rámci Dotačního programu Jihočeského kraje Kulturní dědictví, 1. výzva pro rok 2022, Opatření V – Nemovité kulturní památky.

Zdroj: Město Tábor.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum