Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



TÁBOR: Město láká lékaře

7. července 2022

TÁBOR: Město láká lékaře

Tábor láká do města lékaře, nabízí stipendium a půjčku.

Město Tábor hodlá zvýšit dostupnost primární zdravotní péče. Reaguje na situaci, kdy ve městě scházejí zubní lékaři. Podle zpracované analýzy se v budoucnu projeví i nedostatek praktických lékařů pro dospělé i pro děti.

Tábor hodlá do města přilákat absolventy medicíny dvěma způsoby:

  • 1. dotačním stipendijním programem na podporu budoucích zubních lékařů.
  • 2. systémem podpory nových lékařských praxí formou bezúročných půjček.

Obě pobídky už schválilo Zastupitelstvo města Tábora, takže jsou platné.

Dostupností primární zdravotní péče se dlouhodobě zabývá místostarosta Tábora Martin Mareda. Inicioval pracovní skupinu složenou ze zástupců politických subjektů napříč celým táborským zastupitelstvem. Místostarosta informoval, že obec s rozšířenou působností (ORP) Tábor byla Ministerstvem zdravotnictví ČR v květnu 2018 vyhodnocena jako jedna z oblastí Česka se zhoršenou dostupností zdravotních služeb v oboru zubní lékařství. Za problémem stojí především nedostatečná generační obměna lékařů. Mnozí dentisté i „obvoďáci“ jsou v důchodovém věku, odcházejí, není za ně náhrada. „Během pěti let je k zachování generační obměny a zachování adekvátních kapacit potřeba příchod deseti nových zubních lékařů. Lépe na tom není ani odbornost všeobecného praktického lékařství, sem je nutný příchod minimálně osmi lékařů,“ sdělil závěry z analýzy místostarosta Mareda.

Stipendijní program může budoucím zubařům poskytnout částku až 400 000 Kč za celé studium za těchto podmínek: po absolvování studia musí lékař vykonávat praxi zubního lékaře v Táboře v délce minimálně 5 let, doložit do jednoho roku od započetí praxe smluvní vztah minimálně se 4 zdravotními pojišťovnami, dodržovat minimální ordinační dobu 35 hodin týdně. Město Tábor bude na program alokovat částku 4 mil. Kč.

Maximální výše půjčky může činit 2 mil. Kč na náklady na pořízení vybavení ordinace, na stavební úpravy ordinace, na mzdové prostředky zdravotní sestry. Schválená splatnost je nejpozději do 10 let od poskytnutí návratné finanční výpomoci s tím, že je možné požádat o roční odklad splátek.

Důležité je, že zastupitelé neomezili okruh žadatelů o stipendium či půjčky trvalým bydlištěm v Táboře či v ORP Tábor. Obě pobídky bude Tábor propagovat na lékařských fakultách.

V současné době místostarosta Martin Mareda jedná s Jihočeským krajem o zapojení Tábora do krajské dotační výzvy na podporu lékařské péče. Kraj nabízí 600 tisíc korun jako motivační bonus a 900 tisíc jako příspěvek na bydlení.

Zdroj: Město Tábor.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum