Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Otrava orlů

21. března 2024

AKTUALIZACE - PŘÍBRAMSKO - SEDLČANSKO: Otrava orlů

Policie na Příbramsku se od čtvrtka 22. února 2024 zabývá případem otrav dravců a dalších volně žijících živočichů u obce Jesenice. Ve čtvrtek tu byli nalezeni dva orli mořští a liška.

V pátek 23. února policie na místo přivolala psovodku České společnosti ornitologické (ČSO) Kláru Hlubockou, která se dvěma psy dohledala v terénu ještě další mrtvé dravce a šelmy s podezřením na otravu. Kriminalisté případ vyšetřují jako trestný čin a žádají veřejnost, aby podala svědectví na telefon 974 879 536 v případě, že má další informace o otravách a návnadách v této lokalitě.

FOTO: Otrávená liška a dva orli mořští byli nalezeni na poli u Jesenice na Příbramsku. Foto: policie ČR.

Ve čtvrtek 22. února byli u obce Jesenice nalezeni dva mrtví orli mořští a liška v pozicích typických pro otravu nervovým jedem – u dravců křečovitě sevřené pařáty, poloroztažená křídla a zvrácená hlava a u lišky poloha na boku, křečovitě natažené nohy a rozevřená tlama.

Kvůli tomu policie přivolala na místo psovodku ČSO Kláru Hlubockou se dvěma psy, kteří jsou speciálně vycvičení vyhledávat otrávené návnady a jejich oběti. Jsou jediní této specializace v Česku.

FOTO: Jeden ze dvou otrávených orlů mořských, kteří byli nalezeni 22. února u Jesenice na Příbramsku. Foto: policie ČR.

Hlubocká v pátek prohledávala terén se psy až do pozdních nočních hodin, po celou dobu za asistence policie, která zajišťovala důkazy. „Ten den jsme prohledali plochu o rozloze téměř jednoho kilometru čtverečního. Psi naběhali trasu celkem 17 kilometrů. Během důkladného prohledání terénu jsme dohledali další mrtvé dravce a šelmy, podle jejichž typické polohy těla lze usuzovat, že byli také otrávení,“ sděluje Hlubocká.

FOTO: Orel mořský a liška nalezení 22. února na Příbramsku. Poloha jejich těl naznačuje, že umírali ve velkých křečích a bolestech po otravě nervovým jedem. Foto: policie ČR.

Pokládání otrávených návnad s úmyslem usmrtit dravce či šelmy je bohužel v Česku stále rozšířené a psí jednotka ČSO od začátku roku vyjížděla už k deseti případům v různých koutech republiky. Letos ČSO eviduje v databázi už 12 otrávených dravců či s podezřením na otravu. Za celý loňský rok to bylo 25 otrávených dravců.

Podrobná zpráva zde:

https://www.birdlife.cz/otrava-orlu-na-pribramsku-psi-jednotka-cso-dohledala-dalsi-mrtva-zvirata/

Zdroj: Česká společnost ornitologická.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum