Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Hodnocení stavu Lípy srdčité

21. května 2023

PRACHATICE: Hodnocení stavu Lípy srdčité

V rámci prováděných kontrol veřejné zeleně bylo u Lípy srdčité, která se nachází v Zahradní ulici v Prachaticích zjištěno, že kmen stromu je mírně nakloněn nad vozovku.

V části kmene jsou výletové otvory od dřevokazného hmyzu (Krasce lipového) a je možné, že stavební činností došlo i k poškození kořenů stromu. Ve vrcholové partii stromu se objevila podélná trhlina s plodnicí dřevokazné houby (Choroš šupinatý).

Vzhledem k těmto skutečnostem a k frekventovanému místu, kde se strom nachází (chodník, místní komunikace), město Prachatice objednalo u odborného arboristy provedení přístrojového testu, konkrétně tahové zkoušky za účelem stanovit vitalitu stromu, jeho zdravotní stav a stabilitu, určit přítomné patogenní a doprovodné organismy, včetně návrhu opatření.

FOTO: Diagnostika stromu - Lípa srdčitá

Na základě dendrologického posudku bylo zjištěno, že strom vykazuje známky senescence-obvodové odumírání koruny s nahrazováním asimilačního aparátu vývojem sekundárního obrostu níže v koruně, patrné jsou známky osídlení dalšími organismy. Strom je silně narušený, hrozí riziko pádu kosterních větví, rovněž stabilita stromu je silně narušená, kdy bude nutná realizace speciálního stabilizačního zásahu.

Dle návrhu opatření (v souladu se standardem péče o přírodu a krajinu AOPK) bude nutno provést obvodovou redukci v rozsahu 30%, snížení celkové výšky stromu o 3 m na maximálních 16m (současná výška stromu je 19 m, výška báze koruny 3 m, obvod kmene v 1,3 m je 286 cm). Dále je nutno provádět vizuální kontroly stromu po výskytu klimatických extrémů. Alternativou zásahu je pak kácení.

Zdroj: Město Prachatice - Václav Hesoun, referent odboru komunálních služeb a dopravy.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum