Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



PRACHATICE: Sgrafita fasády

18. září 2022

PRACHATICE: Sgrafita fasády

Sgrafita dvorní fasády Staré radnice jsou jako nová.

V rámci realizace letošního Programu regenerace městské památkové rezervace město Prachatice mimo jiné restaurovalo sgrafitovou fasádu dvora Staré radnice č. p. 1 na Velkém náměstí včetně kamenných a kovových prvků.

Připomínáme, že Stará radnice je třípodlažní renesanční stavbou palácového charakteru z roku 1571. Z hlavní hmoty budovy u Velkého náměstí zasahují dozadu dvě boční křídla, na která navazuje č. p. 164, vystavěné až roku 1872, čímž utváří zmíněný dvůr. Na rozdíl od uliční fasády do náměstí zdobené nástěnnými malbami technikou chiaroscura (šerosvitu) s náměty převážně z oblasti soudnictví, dvorní fasádu pokrývá především sgrafito s obdélníkovým vzorem, pouze pás pod okny 2. patra hlavní budovy zdobí malba bosáže, doplněná na pilíři mezi arkádami iluzivními sloupy ve sgrafitu. Zajímavostí na severní straně v úrovni 2. patra je nápis ve sgrafitu s datací připomínající nešťastnou událost při stavbě (léta 1571 na den Mistra Jana Husy upadl jeden vlach veza kolečko cihel z této výšky dolů).

V rámci restaurování dvorní fasády došlo k revizi omítkové vrstvy, upevnění injektáží nesoudržných původních částí, odstranění nesoudržných novodobých omítek a výsprav a jejich nahrazení novými, retuším malované bosáže, retuši a doplnění světlé intonakové vrstvy a šedých polychromií sgrafita, hydrofobizaci povrchu. U výše zmíněného nápisu došlo k obnově posledního řádku textu, který chyběl. Obnova byla provedena do stavu zadokumentovaného v publikaci Soupis památek historických a uměleckých v Království českém okres Prachatický z roku 1913 od autorů F. Mareše aj. Sedláčka. Rovněž došlo ke statickému posouzení a následnému zajištění zdiva patek kleneb arkád na sloupech pod schodištěm. Vyměněny byly okapové svody. Restaurováním prošly také kamenné a kovové prvky fasády. Nově osazeny byly prvky proti sedání holubů.

Práce vyšly na 2,205 milionu Kč, z čehož 370 tisíc korun Kč kryla dotace Ministerstva kultury z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón.

Zdroj: Město Prachatice - Antonín Jurčo, odbor stavebně správní a regionálního rozvoje.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum