Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Odchyt a kastrace koček

3. března 2024

PÍSEK: Odchyt a kastrace koček

Chystá se jarní odchyt a kastrace toulavých koček.

Město Písek chystá jarní odchyt toulavých koček a jejich kastraci. Od 4. do 14. března budou městští strážníci, kteří mají potřebné osvědčení, kočky odchytávat do samočinných odchytových klecí v ulicích Topělecká a Na Jihru na sídlišti Portyč, ve Strakonické ulici, na Zátavském nábřeží, v Sedláčkově ulici, na Samotách a v chatové oblasti Vohybal. „Žádáme obyvatele těchto lokalit, aby své kočky v nadcházejících dvou týdnech ve zmíněných lokalitách nepouštěli ven, nebo je viditelně označili, aby se předešlo jejich zbytečnému odchytu,“ uvedl řekl David Schwedt z odboru životního prostředí.

Kastrační program je možné rozšířit o další lokality na základě podnětů od občanů nebo osadních výborů. „Lidé nám mohou tato místa oznámit telefonicky na číslo 382 330 661 nebo e-mailem na zp@mupisek.cz,“ poznamenal David Schwedt.

Každé odchycené zvíře ošetří veterinář, podá mu přípravky proti parazitům, vykastruje ho a aplikuje mu podkožní registrační mikročip. „Díky označení mikročipem máme přehled o volně žijících kočkách na území města,“ podotkl David Schwedt. Ošetření proti parazitům ochrání volně žijící toulavou kočku na další období a výrazně zvýší kvalitu jejího života. Pokud je zvíře i vykastrováno, je po nezbytné rekonvalescenci vypuštěno. „Všechny kočky jsou vráceny vždy tam, kde byly odchyceny,“ doplnil David Schwedt.

Populaci koček město tímto způsobem reguluje už devátý rok a jen vloni bylo vykastrováno 46 koček. Všechny náklady spojené s kastračním programem, včetně očipování, podání přípravků proti parazitům a preventivního ošetření hradí město Písek z kapitoly odboru životního prostředí. Kastrační program město zavedlo v roce 2015 a v roce 2021 přistoupilo k odchytům na jaře a na podzim. Díky němu lze zabránit nežádoucímu rozmnožování toulavých koček a možnému šíření chorob, které jsou spojeny se zdravotními riziky pro domácí zvířata i pro člověka.

Kočky vždy odchytávají strážníci Městské policie Písek, kteří mají Osvědčení o odborné způsobilosti pro odchyt zvířat bez pána, toulavých a opuštěných zvířat a zacházení s nimi. Ti vždy v pravidelných intervalech kontrolují odchytové klece, aby v nich zvíře nebylo příliš dlouho. „V žádném případě by lidé kočky neměli chytat sami, protože by tím porušili platnou legislativu,“ zdůraznil David Schwedt.

Více informací k odchytu a kastraci toulavých koček poskytne Městská policie Písek, tel. 382 213 225, nebo odbor životního prostředí, tel. 382 330 661.

Zdroj: Město Písek.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum