Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Obří sochy vznikají

25. dubna 2023

PÍSEK: Obří sochy vznikají

U Kamenného mostu se od pondělí 24. dubna 2023 začínají rýsovat obří sochy z písku.

U Kamenného mostu v Písku opět vyrostou obří pískové sochy. Práce byly zahájeny v pondělí 24. dubna, kdy dorazila první dodávka písku a z něj se dusají první dvě hromady. „Realizaci soch zaštiťuje firma MgA. Mariana Maršálka. Sám však bude umělecky ztvárňovat pouze jednu sochu. Letošní 17. ročník je totiž pojat jako sympozium, kde každá z pětice soch bude mít svého tvůrce. Na náplavce řeky se tak vystřídají i další umělečtí sochaři: Václav Lemon, Václav Kyselka, Jakub Hýnar a Josef Faltus,“ řekla Edita Kučerová z odboru školství a kultury.

Pracuje se s jemným štukovým pískem, který bagr naváží do pyramidy zpevněné dřevěnými pražci. Materiál se nejprve zhutní a pak sochaři začnou tvořit jednotlivá díla, která vyřezávají od shora směrem dolů. Díla tentokrát nebudou směřována jen do třímetrové výšky, ale některá naopak do šířky.

Společný jmenovatelem letošních soch je motto „Jihočeské Atény“. „Toto přízvisko získalo město Písek již v minulosti a reflektovalo jeho bohatou kulturní tradici a velkou koncentraci vzdělávacích institucí. Od konce 19. století, a především v prvorepublikových časech zde působilo mnoho osobností, které se zapsaly do dějin české kultury,“ vysvětlila Edita Kučerová. Námět hledání stop antiky v současném Písku je z dílny scénografa a divadelníka MgA. Tomáše Žižky a týmu písecké Sladovny a navazuje na dramaturgii letošního festivalu Pískoviště.

Tvorba jedné sochy zabere čtyři až sedm dní. Další navezení písku a dusání soch je naplánováno na pátek 28. dubna a závěrečné dusání na čtvrtek 4. května. Otevření galerie pod širým nebem se uskuteční v pátek 12. května ve 14 hodin. Za příznivých podmínek zůstanou sochy volně ke zhlédnutí do podzimu 2023.

Zdroj: Město Písek.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum