Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Purpurový listopad

15. listopadu 2023

PÍSEK: Purpurový listopad

Písecká radnice se 16. listopadu zahalí do purpurové barvy.

Budova písecké radnice na Velkém náměstí se ve čtvrtek 16. listopadu zahalí do purpurové barvy. Písek se tak připojí ke Světovému dni předčasně narozených dětí, v jehož předvečer jsou v České republice nasvěcovány významné budovy ve městech, kde fungují nemocnice, ve kterých se zdravotníci dokáží postarat o předčasně narozené děti. V Písku to jsou lékaři a sestry na neonatologickém oddělení a neonatologické JIP Nemocnice Písek, které letos slaví 70 let od svého vzniku. Radnice bude purpurově nasvícena od zhruba 16.30 h do půlnoci.

Akci v ČR organizuje sdružení Nedoklubko, nezisková organizace podporující rodiče předčasně narozených dětí a pomáhající centrům, která o tyto děti pečují. Vyhlašuje také anketu o Cenu Purpurového srdce rodičů 2023, ve které má písecké oddělení hned dva nominované – primáře Karla Chytrého a sestru Ivetu Bendíkovou. Výsledky budou vyhlášeny 16. listopadu na pražském Žofíně.

Světový den předčasně narozených dětí připadá od roku 2010 na 17. listopad a jeho symbolem je nasvícení některých památek purpurovou barvou. V Česku si jej připomínáme o den dříve, a to proto, že u nás na 17. 11. připadá státní svátek – Den boje za svobodu a demokracii. Letos Světový den předčasně narozených dětí upozorňuje na téma Zero separation – současnou filozofii péče, při které nejsou předčasně narozené dítě a matka odděleni. Výzkumy i praxe ukazují, že takový přístup prospívá zdraví novorozence i maminky.

Nedoklubko:

https://www.nedoklubko.cz/

Zdroj: Město Písek.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum