Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Placená parkoviště

20. září 2023

PÍSEK: Placená parkoviště

Písek chce rozšířit počet placených parkovišť.

Město Písek plánuje rozšířit počet placených parkovacích stání. Od nového roku zpoplatní parkování v Chelčického ulici, zároveň začne chystat zavedení placeného stání v přední části parkoviště na Výstavišti, jež je nejblíže řece. Schválila to rada města na svém zářijovém jednání.

O placení parkování v Chelčického ulici rozhodla minulá rada města již v roce 2021, ale účinnost tohoto nařízení odložila do doby její revitalizace, jež by měla proběhnout v rámci plánované rekonstrukce centra města. „V Chelčického ulici je dnes bezplatné parkování omezeno na 60 minut. Situace je zde ale obecně velmi špatná. Řidiči i přes zákaz zastavení a zákaz stání často blokují vjezd či výjezd z centra města svými vozidly. Tím, že parkování zpoplatníme, by se zde měla uvolnit tolik potřebná místa. Zároveň také přistoupíme k silné represi a novému dopravnímu řešení,“ řekl místostarosta Josef Soumar. Chelčického ulice je zařazena do prvního tarifního pásma, v němž řidiči za prvních 30 minut zaplatí 10 Kč, za první hodinu 20 Kč, 30 Kč za druhou a 50 Kč za třetí a každou další.

„Na největším parkovišti ve městě, na Výstavišti, blokují řadu parkovacích míst dlouhodobě odstavená vozidla. Chceme docílit situace, kdy tato vozidla uvolní místa pro návštěvníky města nebo občany, kteří do Písku dojíždějí za prací. To si slibujeme právě od zavedení parkovného v nejlevnějším tarifu,“ řekl místostarosta Josef Soumar a poznamenal, že se tento krok osvědčil na parkovací ploše u pošty, kde jsou od zavedení dvacetikorunového denního poplatku i přes den volná parkovací místa. Dříve zde byla řada míst celoročně obsazených, plocha bývala plná již od rána.

Zavedení parkovného by se týkalo jen části označované jako P 1 – plocha „A“ v ulici Svatotrojická. Úředníci nyní začnou připravovat nařízení, na jehož základě bude možné placené parkování na Výstavišti zavést. Přepokládá se, že by plocha P1 byla zařazena do třetího, nejlevnějšího tarifního pásma, kde parkovné činí 10 korun za první dvě hodiny a pak 10 Kč za každou další hodinu. Zpoplatněné by mělo být od 1.1.2024.

Placená parkoviště jsou ve městě rozdělena do tří tarifních pásem. V prvním je zahrnuto centrum města - Velké a Alšovo náměstí, Jungmannova ulice - a parkovné je zde nejvyšší. Druhé tarifní pásmo platí pro ulice Komenského, Fügnerovo náměstí, Bakaláře, Gregorova a Píseckého ulice. Ve třetím je parkoviště u nemocnice, kulturního domu a v Budějovické ulici.

Ceník parkovného a další informace jsou uvedeny na webu Městských služeb Písek:

www.mspisek.cz/placena-parkoviste

Zdroj: Město Písek.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum