Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Palackého kácení

4. dubna 2023

PÍSEK: Palackého kácení

Dnes proběhlo kácení vybraných stromů v Palackého sadech. Na základě zpracovaného Plánu péče jsou v Palackého sadech od loňského roku v jednotlivých etapách naléhavosti ošetřovány stromy s cílem stabilizovat jejich stav, prodloužit jejich perspektivu a zajistit provozní bezpečnost v našem největším a nejnavštěvovanějším parku. Na podzim tak bylo zahájeno ošetření dalších dřevin v naléhavosti stupně 1 (z celkových čtyř stupňů 0–3), které bude pokračovat i v následujících jarních měsících. V rámci této etapy bude celkem ošetřeno okolo 60 stromů, navrženo zde však bylo i kácení osmi z nich a městské služby k němu přistoupí v úterý 4. dubna.

Kácet se budou čtyři javory mléče, lípa srdčitá, smrk pichlavý, zerav západní a jasan ztepilý, které se nacházejí v celé ploše parku. Jedná se o stromy, u kterých byl jejich zdravotní stav obzvláště špatný. „Například smrk pichlavý byl v loňském roce fatálně napaden mšicí smrkovou, odumírá a nelze jej tak zachovat na stanovišti. U ostatních stromů jsou důvodem jejich kácení především defekty na kmenech nebo v korunách. U zeravu došlo k rozlomení tlakového větvení a je tak nestabilní, u javorů se jedná o poranění staršího data, ve kterých dochází k hnilobě s narušením pevnosti dřeva,“ uvedl Ondřej Kofroň, koordinátor městské zeleně.

Ačkoliv se kácení dřevin provádí zpravidla do konce března, povolil orgán ochrany přírody městu pokácení těchto stromů i mimo toto období, a to vhledem ke špatnému stavu dřevin a možnému riziku z prodlení. Při stanovení této podmínky přihlédl také ke skutečnosti, že díky chladnějšímu počasí dochází v letošním roce k velmi pozvolnému nástupu vegetace, kdy jsou u většiny dřevin fyziologické a ekologické funkce stále ještě v útlumu.

Zdroj: Město Písek - Odbor životního prostředí.

Autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum