Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Odchyt a kastrace koček

25. října 2023

PÍSEK: Odchyt a kastrace koček

V Písku se budou opět odchytávat a kastrovat toulavé kočky.

Město Písek přistoupí i letos k podzimnímu odchytu a kastraci toulavých koček. Od 25. do 31. října je budou městští strážníci, kteří mají potřebné osvědčení, odchytávat v chatové oblasti Ptáčkovna, v lokalitě K Vápenici na Hradišti, v ulicích Strakonická, Na Jihru a Topělecká. První letošní odchyt proběhl v únoru. „Kastrační program je možné rozšířit o další lokality, a to na základě podnětů od občanů nebo osadních výborů. Lidé nám mohou tato místa oznámit telefonicky na číslo 382 330 661 nebo e-mailem na zp@mupisek.cz,“ řekl David Schwedt z odboru životního prostředí. Poznamenal také, že je třeba, aby lidé své kočky nepouštěli ve vybraných lokalitách v tomto termínu ven, případně by je měli viditelně označit, aby je strážníci zbytečně neodchytili.

Každé odchycené zvíře ošetří veterinář, podá mu přípravky proti parazitům, vykastruje ho a aplikuje mu podkožní registrační mikročip. „Ošetření proti parazitům ochrání volně žijící toulavou kočku na další období a výrazně zvýší kvalitu jejího života. Velkou výhodou je, že díky označení mikročipem máme přehled o volně žijících kočkách na území města,“ podotkl David Schwedt. Zvířata jsou po nezbytné rekonvalescenci vrácena zpět do lokality, kde byla odchycena. Všechny náklady spojené s kastračním programem, včetně očipování, odparazitování a preventivního ošetření, hradí město Písek z kapitoly odboru životního prostředí.

Kočky vždy odchytávají strážníci Městské policie Písek, kteří mají Osvědčení o odborné způsobilosti pro odchyt zvířat bez pána, toulavých a opuštěných zvířat a zacházení s nimi. V žádném případě by je lidé neměli chytat sami, protože by tím porušili platnou legislativu. Více informací k odchytu a kastraci toulavých koček poskytne Městská policie Písek, tel. 382 213 225 nebo odbor životního prostředí, tel. 382 330 661.

Město kastraci toulavých dospělých koček z kolonií provádí již osmým rokem. V roce 2021 přistoupilo k odchytům na jaře a na podzim, strážníci tehdy našli 22 koček, loni to bylo už 45. Díky kastračnímu programu lze zabránit nežádoucímu rozmnožování toulavých koček a možnému šíření chorob, které jsou spojeny se zdravotními riziky pro domácí zvířata i pro člověka.

Zdroj: Město Písek.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum