Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Den Země

12. dubna 2023

PÍSEK: Den Země

V Písku se chystá dvoudenní akce ke Dni Země.

Mobilní laboratoř, přednášky, kreativní dílna, veletrh studentských ekonápadů, jarmark nebo výstavy, to všechno nabídne dvoudenní akce ke Dni Země, která se uskuteční 21. a 22. dubna v Písku. Program bude probíhat zejména v městské knihovně a na Alšově a Havlíčkově náměstí. „Součástí programu budou i divadelní představení a koncert v Divadle Pod čarou a PechaKucha Night v Balzam Café. Oslavě Dne Země bude předcházet akce Ukliďme Česko, které se zúčastníme hned ve dvou termínech. V sobotu 15. dubna máme naplánován úklid břehů kolem Otavy, do kterého se může zapojit veřejnost, v úterý 18. dubna se chystají uklízet studenti místních středních škol,“ řekl Václav Klement z uskupení Aktivní Písek, které akce ke Dni Země za podpory města Písek pořádá.

„Jsme rádi, že ve městě vznikla skupina aktivních lidí, která se věnuje velmi důležitým tématům ekologie a ochrany životního prostředí. Dokázali kolem sebe shromáždit dobrovolníky, zaktivizovat studenty středních škol a obětovat svůj volný čas pro pořádání akce takového rozsahu,“ řekla místostarostka Petra Trambová s tím, že město aktivity tohoto typu vždy rádo podpoří. Těší ji také, že se ke Dni Země připojily i městské organizace, jako je teplárna, Opady Písek nebo Smart Písek, jejichž činnost s tématem ekologie úzce souvisí. „Program chystané akce je velmi zajímavý, proto bych na ni chtěla pozvat všechny Písečáky,“ dodala místostarostka.

K nejzajímavějším částem programu by podle organizátorů mohla patřit mobilní laboratoř, kterou přiveze Biologické centrum Akademie věd ČR. „Laboratoř s potřebnou technikou je umístěna v karavanu z roku 1974, který kdysi brázdil americké dálnice. Interaktivní program se bude věnovat půdě a všechny informace by měly být lidem podávány atraktivní a srozumitelnou formou,“ poznamenal Václav Klement. Chystá se i swap sazenic a květin nebo bezodpadové vaření. Důležitou součástí programu bude prezentace projektů, které vymysleli studenti místních středních škol přímo pro tuto akci. Například žáci Střední zemědělské školy udělali rozbory vody z řeky Otavy s cílem zjistit, jaká léčiva se v ní vyskytují. Výsledky budou prezentovat v rámci pátečního programu.

„Chceme představit i pozitivní příklady projektů lidí nebo spolků, kteří sami chtějí něco změnit, od dovozu čerstvého ovoce v biokvalitě přímo z farmy k zákazníkům, přes pěstování rostlin a produkci semen, k návratu tradičního zpracování české vlny ve spojení s moderním designem,“ doplnil Klement. Zájemce seznámí také s „opylařením“ jako alternativu včelaření a upozorní na možnosti recyklace oblečení.

Program je z velké části zdarma, pouze na divadelní představení a koncert v Divadle Pod čarou se platí vstupné.

Zdroj: Město Písek.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum