Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Daň z nemovitosti

17. září 2023

PÍSEK: Daň z nemovitosti

Daň z nemovitosti se v Písku po mnoha letech zvýší.

Písek poprvé od roku 1992 zvýší místní koeficient pro výpočet daně z nemovitosti, ze základní výše 1 stoupne na hodnotu 1,4. Ostatní koeficienty zůstanou ve stejné výši jako dosud. Obecně závaznou vyhlášku, která koeficient pro výpočet daně z nemovitých věcí stanovuje, schválilo na svém zářijovém jednání zastupitelstvo.

„Vláda připravuje návrh změny zákona o dani z nemovitých věcí, který by měl navyšovat základní zákonné sazby uvedené v zákoně na 1,8násobek. Tyto sazby se násobí místním koeficientem, a to znamená celkové navýšení daně o násobek 2,52 oproti letošnímu roku,“ vysvětlil vedoucí finančního odboru Ladislav Toman. Obyvatel Písku, který letos platil například za svůj byt daň z nemovitosti 1 000 Kč, by měl příští rok hradit 2 520 Kč.

Výnos daně z nemovitých věcí je v současnosti 100% příjmem obce, a tak by to mělo zůstat. Za posledních pět let činil průměrný příjem města Písek z této daně 23 milionů korun, po navýšení to bude zhruba 58 milionů. Vláda ve svém daňovém balíčku chystá rovněž snížení daňových příjmů pro obce. Tento nižší výnos by měly pokrýt právě o 1,8násobek navýšené sazby daně z nemovitých věcí.

Zdroj: Město Písek.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum