Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



PÍSEK: Výstava trofejí

24. dubna 2022

PÍSEK: Výstava trofejí

Po dvouleté pauze se opět uskuteční chovatelská přehlídka trofejí.

Po dvouleté odmlce vynucené epidemií koronaviru se do areálu písecké lesnické školy vrací tradiční chovatelská přehlídka trofejí. Uskuteční se od 22. do 27. dubna a návštěvníci si na ní budou moci prohlédnout bezmála 600 kusů trofejí zvěře ulovené v minulém hospodářském roce v téměř 50 honitbách ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Písek. „Desetičlenná hodnotitelská komise posoudila všechny předložené trofeje ulovené samčí spárkaté zvěře, jednalo se především o srnčí, dančí a jelení, ale i mufloní zvěř nebo jedince jelena sika Dybowského. Hlavním parametrem hodnocení je věk, který se u většiny druhů zvěře určuje podle opotřebovanosti chrupu. V návaznosti na věk komise podle kritérií posuzuje správnost odstřelu,“ řekl David Schwedt z odboru životního prostředí, který výstavu pořádá spolu s Českomoravskou mysliveckou jednotou – Okresním mysliveckým spolkem Písek a lesnickou školou.

Aby byla výstava srozumitelná i laické veřejnosti, je u každé trofeje umístěn štítek se základními informacemi o uloveném kusu, na kterém je uvedeno kromě věku, váhy, data ulovení i zhodnocení správnosti odstřelu. „Lidé se tak dozví, co je podle kritérií pro posuzování chovné hodnoty nadějné zvěře považováno za chovatelsky správný odstřel, a naopak která zvěř ještě lovena být nemusela a mohla přispět ke zvýšení chovatelské kvality v dané honitbě,“ poznamenal David Schwedt s tím, že u některých kusů nelze správnost odstřelu jednoznačně určit, zejména u rarit.

V Písku se chovatelská přehlídka trofejí koná již více než 50 let. Pouze v letech 2020 a 2021 byla její tradice přerušena, a to kvůli epidemii koronaviru a souvisejícím opatřením. Pořadatelé se vždy snaží, aby součástí této akce byly také doprovodné osvětové materiály související s ochranou přírody určené pro děti a mládež. Součástí výstavy tak bude výstava fotografií studentů písecké Vyšší odborné školy lesnické a Střední lesnické školy Bedřicha Schwarzenberga a další zajímavosti, například jedinečná preparace zubra evropského.

Odbor životního prostředí děkuje všem partnerům za přípravu akce a jménem spoluorganizátorů všechny srdečně zve k návštěvě!

Zdroj: Město Písek.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum