Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Toulavé kočky

8. listopadu 2022

PÍSEK: Toulavé kočky

Chystá se odchyt a kastrace toulavých koček

Město Písek i letos přistoupilo k podzimnímu odchytu a kastraci toulavých koček. Chystá se od 7. do 17. listopadu v lokalitách Na Jihru, sv. Václav, na Vohybale a za rybníkem Šárlák u sídliště Jih. Město žádá majitele koček, aby svá zvířata v této době zabezpečili nebo viditelně označili, například barevným obojkem, aby je městští strážníci zbytečně neodchytili.

„Loni poprvé jsme přistoupili k odchytu zvířat na jaře i na podzim a osvědčilo se nám to. Strážníci městské policie odchytili celkem 22 koček ve čtyřech lokalitách, přičemž při jarní části odchytů to bylo jen sedm zvířat. Zkušenosti tedy ukazují, že podzimní odchyty mohou být ještě úspěšnější než jarní. Na jaře navíc hrozí u některých koček již vysoký stupeň březosti, což samozřejmě vylučuje jakékoliv zákroky. Správné načasování je tedy u kastračního programu jedním z důležitých faktorů,“ řekl David Schwedt z odboru životního prostředí. Nutné je podle něj přihlédnout také k roční době ve vztahu k počasí tak, aby byl návrat koček po kastraci a zotavení zpět do lokality co nejméně stresující, kdy například teploty pod nulou nebo sníh mají negativní vliv. V tomto ohledu je letošní předpověď počasí zatím příznivá.

Kočky vždy odchytávají strážníci Městské policie Písek, kteří mají Osvědčení o odborné způsobilosti pro odchyt zvířat bez pána, toulavých a opuštěných zvířat a zacházení s nimi. V žádném případě by je lidé neměli chytat sami, protože by tím porušili platnou legislativu. Každou kočku po odchytu ošetří veterinář, odbleší ji a odčerví, vykastruje a zároveň jí aplikuje do podkoží registrační mikročip. Zvířata jsou po nezbytné rekonvalescenci vrácena zpět do lokality, kde byla odchycena.

Více informací k odchytu a kastraci toulavých koček poskytne Městská policie Písek, tel. 382 213 225 nebo odbor životního prostředí, tel. 382 330 661. Na tato telefonní čísla je také možné hlásit lokality s větším výskytem toulavých koček. „Kastrační program je možné rozšířit o další lokality, a to právě na základě podnětů od občanů nebo osadních výborů,“ poznamenal David Schwedt.

Město kastraci toulavých dospělých koček z kolonií provádí již sedmým rokem. Je to jediný způsob, jak bránit jejich nežádoucímu rozmnožování a možnému šíření chorob, které jsou spojeny se zdravotními riziky pro domácí zvířata i pro člověka. Velké množství toulavých koček navíc decimuje zpěvné ptactvo. „Ošetření proti ektoparazitům i endoparazitům ochrání volně žijící toulavou kočku na další období a výrazně zvýší kvalitu jejího života. Velkou výhodou je také skutečnost, že všechny odchycené kočky označujeme mikročipem, což umožňuje jejich snadnou identifikaci a přináší to přehled o volně žijících kočkách na území města,“ podotkl David Schwedt. Doplnil, že veškeré náklady spojené s kastračním programem, včetně očipování, odblešení, odčervení a preventivního ošetření hradí město Písek z kapitoly odboru životního prostředí.

Zdroj: Město Písek.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum