Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



PÍSEK: Prodej autovraků

15. září 2022

PÍSEK: Prodej autovraků

Písku se daří prodávat autovraky formou elektronických aukcí. Městu Písek se daří prodávat autovraky formou elektronických aukcí. Alespoň částečně tak může pokrýt náklady spojené s odstraněním vozidla a jeho umístěním na odstavné ploše ve Vráži. Tento způsob prodeje dlouhodobě odstavených vozidel v ulicích města, k nimž se majitel nepřihlásil, umožňuje městům novela zákona pozemních komunikacích z roku 2020.

Loni strážníci řešili 70 vozidel, která měla statut vraku nebo odloženého vozidla. Ve většině případů dohledali majitele, který vůz odstranil. Odtaženo tak nakonec bylo 12 vozidel. Za tento rok městská policie eviduje 81 vraků nebo odložených vozidel, 44 z nich bylo odstraněno a tři auta byla odtažena do Vráže. V elektronické aukci se od minulého roku podařilo prodat šest aut a jedno si majitel odvezl přímo z Vráže. Musel tedy uhradit všechny poplatky spojené s odtahem a uskladněním vozidla.

Vůz není možné nabídnout k prodeji hned po odtažení na odstavné parkoviště, celý proces je poměrně zdlouhavý. „Pokud si provozovatel vozidlo nevyzvedne ve lhůtě šesti měsíců od doručení oznámení, rozhodne silniční správní úřad, který dočasně zakázal nebo omezil stání nebo zastavení silničních vozidel na pozemních komunikacích, o povolení prodeje silničního vozidla ve veřejné dražbě, a to na základě návrhu vlastníka pozemní komunikace. Navíc byla platnost technických prohlídek v roce 2020 v celé Evropské unii prodloužena o deset měsíců ode dne jejich původní platnosti. Opatření se týká technických kontrol propadlých v období od 1. září 2020 do 30. června 2021,“ vysvětlila vedoucí odboru správy majetku Milena Hladíková.

Písek nabízí vozy k prodeji v elektronické aukci, kterou pro něj zajišťuje externí společnost. Zájemci mají možnost si auta ještě před dražbou prohlédnout, a to na odstavné ploše. Vyvolávací cena pak vychází z ceny stanovené znaleckým posudkem. Pohybovala se od 1 000 do 5 000 korun, většinou se auta podařilo vydražit za vyšší cenu, než byla vyvolávací. Nejvyšší vydražená cena dosáhla 23 000 korun. Se získanou částkou nemůže ale město volně disponovat. „Od peněz získaných prodejem v aukci se odečtou náklady na odstranění vozidla, jeho uskladnění a náklady na aukci, zbytek musí být uložen tři roky na zvláštním účtu, po tu dobu se vyzývá původní vlastník,“ uvedla Milena Hladíková. Doplnila, že se zatím z vydražené ceny za jednotlivá auta podařilo pokrýt pouze náklady.

Zdroj: Město Písek.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum