Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



PÍSEK: Partnerská města

11. května 2022

PÍSEK: Partnerská města

Sochy z písku v Písku letos představují partnerská města.

Na náplavce u Kamenného mostu sochaři již pomalu dokončují pět obřích soch z Písku, které budou nábřeží zdobit až do pozdního podzimu. Letos jejich díla představují partnerská města Písku – Jičín, Veľký Krtíš, Bad Leonfelden, Deggendorf a Wetzlar. Spolupráce s několika z nich má totiž letos kulaté či půlkulaté výročí. Umělci začali pracovat 26. dubna a dokončení soch je naplánováno na pátek 13. května, kdy se od 14 hodin uskuteční vernisáž. Díla tvoří firma akademického sochaře Mariana Maršálka, který v minulosti na tvorbě soch v Písku několikrát spolupracoval. Dalšími tvůrci jsou Václav Lemon a Josef Faltus.

„Třímetrová díla ukáží architekturu a znaky vybraných partnerských měst, ale také postavy či další atributy typické pro dané místo. Díky umístění soch u hrany náplavky se bude podruhé pracovat i se zadní stranou soch. Stejně jako v loňském roce budou díla ze strany od řeky v nočních hodinách osvětlená,“ řekla Edita Kučerová z odboru školství a kultury.

Díky kvalitnímu zpracování sochy zdobí nábřeží Otavy pod Kamenným mostem obvykle až do začátku adventu. Galerie je po celou dobu volně přístupná. V období letní turistické sezóny zde bude fungovat také turistický informační stánek, odkud od 17. června do 4. září v 10 hodin vycházejí komentované prohlídky města. „Především dětem přiblíží vyobrazená města příběh putování Aničky s Pimonem, skřítkem Píseckých hor. Text příběhu z pera Moniky Hodáčové převedl do zvukové podoby Jiří Klokočka a ilustrován je obrázky Petry Žabové,“ zmínila Edita Kučerová jednu novinku.

Lidé, kteří se přijdou podívat na sochy, si na nedaleké promenádě v Čechově ulic mohou prohlédnout také venkovní výstavu „KDYŽ SE ŘEKA ZLOBÍ – 20 let od povodně 2002“, na které budou k vidění fotografie nejen z nedávné tisícileté vody, ale i z předchozích povodní v průběhu 20. století.

Zdroj: Město Písek.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum