Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



PÍSEK: Ničení květin

5. června 2022

PÍSEK: Ničení květin

Nenechavci plení květinovou výsadbu ve městě.

Ze záhonů s trvalkami a letničkami, které zdobí veřejný prostor, mizí sazenice. Z loni založeného záhonu na Fügnerově náměstí někdo vzal téměř všechny levandule a několik perovskií, šalvějí či okrasných česneků. Z vysázených trvalek v Komenského ulici naproti poště zmizely znovu levandule, ale i pivoňky a ze záhonů před úřadem práce byla odcizena část vysázených letniček a zeleninových druhů. Květiny ubývají i z pyramid osázených letničkami, které jsou umístěný v centru města. Ušetřeny nebyly ani záhony v Palackého sadech, které zahradníci museli letos již dvakrát obnovovat. Nenechavci už způsobili městu škodu v řádu tisíců korun. Odbor životního prostředí se proto dohodl s městskou policií, že strážníci zintenzivní v rámci své pochůzkové činnosti kontrolu květinových výsadeb a v místech největších krádeží umístí kamery.

„Každý rok se snažíme zvětšit plochy osázené květinami, abychom jimi oživili veřejná prostranství. Zahradníci z městských služeb rostlinám věnují náležitou péči, aby krásně kvetly. Od obyvatel města i turistů máme na květinovou výzdobu ve městě samé pozitivní reakce. Bohužel se mezi lidmi najdou tací, kteří zřejmě chtějí ušetřit za nákup sazenic, a tak květiny ze záhonů kradou. Kvůli úspoře několika set korun podstupují riziko, že je někdo při krádeži chytí. Zároveň tak páchají přestupek, za který jim hrozí pokuta,“ konstatuje koordinátor městské zeleně Ondřej Kofroň.

S krádežemi květin ze záhonů se městští zahradníci setkávají každý rok. Letos je však podle Ondřeje Kofroně jejich počet větší než v minulých letech. „Dosud se nám nestalo, že by z jednoho záhonu někdo vzal téměř všechny květiny jednoho druhu,“ dodal s povzdechem. Zahradníci proto museli ukradené květiny nahradit novými a doufají, že opět neskončí u někoho na zahradě.

Zdroj: Město Písek.

 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum