Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



PÍSEK: Lávka u Borečnice

20. února 2022

PÍSEK: Lávka u Borečnice

Písek se bude podílet na správě lávky u Borečnice.

Písek se bude podílet na správě bývalé plynové lávky přes řeku Otavu u Borečnice, která je součástí hojně využívané turistické trasy vedoucí z Písku na Zvíkov. O lávku budou pečovat také obce Čížová a Vrcovice, v jejichž katastru se nachází. Část nákladů uhradí i Jihočeský kraj, jenž lávku v únoru převzal do svého vlastnictví od společnosti E.ON. Ta přeložila plynové potrubí vedené po lávce pod dno řeky a již neměla důvod ji provozovat. Čtyřstrannou smlouvu o spolupráci při údržbě a spravování lávky schválilo zastupitelstvo.

Město Písek bude hradit polovinu nákladů na povinné mostní prohlídky, druhou polovinu uhradí Jihočeský kraj. Obec Čížová bude zajišťovat běžnou údržbu kolem lávky a udržovat přístupové cesty na levém břehu Otavy a obec Vrcovice zajistí totéž na pravém břehu.

Lávka v místě slouží od roku 1969, kdy nahradila přívoz. V letech 2017 a 2018 prošla generální rekonstrukcí, v následujících dvou letech E.ON pracoval na přeložení plynového potrubí pod dno řeky. Obce Vrcovice a Čížová i město Písek stály o zachování lávky, protože je v širokém okolí jedinou spojnicí mezi břehy. Navíc přes ni vede významná evropská turistická trasa E10 Sedláčkova stezka a Naučná stezka Od Ptáčkovny k Caisům, dále žlutá turistická značka, dálková cyklotrasa č. 12 – „Otavská cyklistická cesta“ a tematická cyklotrasa „Okolo Písku“.

Zdroj: Město Písek.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum