Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Jízdné 2023

9. prosince 2022

PÍSEK: Jízdné 2023

Jízdné v písecké MHD se příští rok nezvýší.

Jízdné v písecké městské hromadné dopravě příští rok nezdraží, i když na její provoz bude město doplácet o téměř osm milionů korun více než letos. Provozní dotace pro společnost ČSAD Autobusy České Budějovice, a. s., která MHD pro město zajišťuje, bude příští rok 17,9 milionu korun, zatímco letos to bylo zhruba deset milionů. Zatím se počítá s tím, že zůstane zachován počet spojů, město se však spolu s dopravcem pokusí hledat možné úspory. Cestující bude plnocenná jízdenka i příští rok stát 20 korun v případě, že ji u řidiče zaplatí v hotovosti, při platbě bankovní kartou je vyjde na 12 korun.

„V Písku jezdí od konce roku 2020 elektrobusy a vozy na CNG, zdražení energií na ně tedy významně dopadlo. Jejich vysoké ceny se promítly do předpokládané provozní dotace pro příští rok. V případě poklesu cen elektřiny a plynu bude provozní dotace vyúčtována podle skutečnosti. Je tedy možné, že město za provozování MHD zaplatí nakonec méně, než se nyní předpokládá,“ řekl místostarosta Josef Soumar.

„Nechceme ale jen čekat, jak se situace vyvine. Ještě v prosinci se sejdeme s naším dopravním expertem z kanceláře Smart Písek, pracovníky odboru dopravy a zástupcem ČSAD Autobusy České Budějovice a budeme hledat možnosti, jak ušetřit. Nechceme v žádném případě omezit dostupnost dopravy, nelze však vyloučit, že by mohlo dojít k omezení některých málo vytížených spojů,“ poznamenal místostarosta.

Autobusy MHD v Písku ročně najedou zhruba 300 000 kilometrů. Dopravu po městě na šesti linkách zajišťuje pět elektrobusů a dva vozy na CNG.

Zdroj: Město Písek.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum