Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Solární panely

14. září 2024

PACOV: Solární panely

Umístění solárních panelů v památkové rezervaci, památkové zóně nebo v ochranném pásmu.

Rozhodli jste se pro instalaci fotovoltaických panelů na své stavbě nebo pozemku v části obce, která je památkovou rezervací, památkovou zónou nebo ochranným pásmem?

Pak jste se možná dozvěděli, ať už od projektanta nebo montážní firmy, která Vám slíbila, „že vše za Vás vyřídí“, že pokud Vaše stavba není kulturní památkou a panely nemají instalovaný výkon vyšší než 50 kW a pokud splňuje záměr ještě několik dalších podmínek dle §103 odst. 1 písm. e „starého stavebního zákona“, tak k jejich instalaci od stavebního úřadu nic nepotřebujete. Tato chybná informace je také uvedena i v metodickém materiálu Ministerstva pro místní rozvoj, který je dostupný na webových stránkách ministerstva. Bohužel zde ale chybí informace o tom, že pro instalaci fotovoltaiky je nutné si předem vyžádat závazné stanovisko orgánu památkové péče. A to i v případě, že objekt není prohlášen za nemovitou kulturní památku.

Zákon o státní památkové péči říká: „Vlastník (správce, uživatel) nemovitosti, která není kulturní památkou, ale je v památkové rezervaci, v památkové zóně, v ochranném pásmu nemovité kulturní památky, nemovité národní kulturní památky, památkové rezervace nebo památkové zóny, je povinen k zamýšlené stavbě, změně stavby, terénní úpravě, umístění nebo odstranění reklamního zařízení, umístění nebo odstranění reklamního nebo informačního poutače, pokud nejde o reklamní zařízení podle stavebního zákona, odstranění stavby, úpravě dřevin nebo udržovací práci na této nemovitosti si předem vyžádat rozhodnutí nebo závazné stanovisko obecního úřadu obce s rozšířenou působností, není-li tato jeho povinnost na základě tohoto zákona vyloučena“. Instalace fotovoltaických zařízení se chápe jako „stavební úprava“.

Instalace fotovoltaiky bez souhlasného závazného stanoviska orgánu památkové péče je důvodem pro zahájení řízení o odstranění stavby, a to i v případě, že povolení od stavebního úřadu nebylo potřebné. V posledních měsících se bohužel s těmito případy setkáváme poměrně často. Neznalost zákona ale neomlouvá a projednávání nepovolených solárních zařízení je nepříjemné pro jejich vlastníky i pro památkáře a pracovníky stavebních úřadů. Obzvlášť v případech, kdy vlastníci zjevně jednali v dobré víře a spolehli se na serióznost firmy, u které si montáž „na klíč“ objednali.

Pokud zvažujete instalaci fotovoltaických panelů (nebo jiného obnovitelného zdroje, např. i tepelného čerpadla), ověřte si prosím nejprve, zda se Vaše nemovitost nenachází na území památkové rezervace, památkové zóny nebo v ochranném pásmu. Tuto informaci si můžete ověřit dotazem na našem pracovišti NPÚ v Telči nebo u pracovníků památkové péče na obcích s rozšířenou působností. Potřebné informace najdete i na webu www.pamatkovykatalog.cz nebo na stránkách našeho pracoviště www.npu.cz/cs/uop-telc.

Zdroj: Město Pacov a Libor Karásek, NPÚ ÚOP v Telči.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum