Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Okolí kostela Sv. Ducha

17. prosince 2022

OSTRAVA: Okolí kostela Sv. Ducha

Okolí kostela Sv. Ducha dostane nový, důstojný a slušivý kabát.

Ostrava zná vítěze soutěže o návrh na novou podobu okolí kostela sv. Ducha, je jím brněnský ateliér m2au. Architekti zvýrazňují dominantu této novodobé stavby a přináší nápadité řešení navazujícího veřejného prostranství.

Nově by zde měl přibýt výrazný vodní prvek, stromy a plocha pro konání příležitostných komunitních akcí. Parkovací stání, která v současnosti zabírají velkou část prostoru před kostelem, budou umístěna na jeho boční stranu.

„U vítězného návrhu porota kladně hodnotila univerzální otevřený prostor před kostelem směrem k Výškovické ulici, ale také jeho protipól v podobě jednotícího parku, který obepíná budovu kostela ze zbylých tří stran. U ulice Kotlářská je pod stromy umístěno parkoviště a v části před Kotvou pak dětské a parkourové hřiště. Porota také pozitivně hodnotila ctění osy kostela a její protažení do reprezentativního předprostoru pomocí komunitního stolu,“ okomentoval návrh vítězného týmu předseda poroty, architekt Tomáš Bindr.

Soutěžící se zamýšleli nad řešením celého okolí kostela, tedy prostoru mezi architektonicky hodnotným, ale zanedbaným objektem bývalého hotelového domu (dnešní ubytovnou), obchodním domem Kotva, ulicí Výškovická a přilehlým sídlištěm.

„Kostel sv. Ducha architekta Marka Štěpána bezesporu patří mezi nejvýraznější novodobé ostravské stavby. Jsem proto velmi ráda, že se podařilo najít shodu s městským obvodem, nerealizovat původní návrh prosté technické opravy území, ale jít cestou architektonické soutěže, jejímž cílem je především najít nejlepší možný směr pro daný úkol a kvalitního partnera pro další práci. V následujících týdnech tak s vítězi zahájíme jednání o smlouvě na projektové práce,“ uvedla náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová.

Rekonstrukce prostoru by mohla proběhnout v roce 2025–2026, předpokládané náklady na realizaci budou do 100 mil. korun. Veřejnosti budou soutěžní návrhy představeny na výstavě, kterou pořádá městský ateliér MAPPA ve svém prostoru Za výlohou od ledna příštího roku.

Zdroj: Město Ostrava.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum