Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Domov důchodců

4. února 2024

NOVÝ BYDŽOV: Domov důchodců

Domov důchodců dostává konečně zelenou.

Na příštím zasedání zastupitelstva má být definitivně stvrzen záměr výstavby domova pro seniory.

Vážení občané dlouho očekávaný start výstavby nového domova pro seniory se konečně blíží. Po nekonečném martýriu s podmínkami dotace, uspořádáním jídelen, koupelen, tvaru a vybavení pokojů a dalších skoro nesmyslných věcí se zdá, že jsme konečně splnili vše, co si bruselský a tentokrát hlavně náš český úředník vymyslel. Město obdrželo rozhodnutí o přiznání dotace z Národního plánu obnovy ve výši maximálně 80 mil Kč. Z výběrového řízení je znám dodavatel stavby, se kterým se řeší poslední administrativní záležitosti. Cena vzešlá z realizované soutěže u tohoto dodavatele je cca 202 mil Kč, nejvyšší nabídka byla cca 261 mil Kč. Je to částka nevídaná a odpovídá tomu, že navržená budova bude nízkoenergetická a nadstandardně vybavená.

Oproti původnímu projektu za 120 mil Kč jsme tedy téměř na dvojnásobku. Celková částka ani tak nezahrnuje náklady na vnitřní a gastro vybavení, kde bychom prostředky chtěli získat v rámci dotace z MAS. Proběhla poslední jednání s Královéhradeckým krajem, který by měl naši stavbu rovněž finančně podpořit zhruba ve stejném rozsahu jako město, tzn. sumou 70-80 mil Kč.

Pokud mám zrekapitulovat základní parametry domova tak bude mít 51 lůžek rozdělených do 44 pokojů, kde bude 37 jednolůžkových pokojů a 7 dvojlůžkových pokojů. Každý pokoj má kromě jiného svoji koupelnu se sociálním zařízením a kuchyňskou linku. Domov bude nově dle tabulek zaměstnávat dalších 32 lidí, kde personál zahrnuje čtyři zdravotní sestry, 26 pečovatelek, dvě sociální pracovnice a údržbáře. Konečný počet bude samozřejmě uzpůsoben přímým potřebám organizace, toto je výpočet na základě standardů. Kromě nákladů na samotnou stavbu si je třeba uvědomit, že nás něco bude stát i provoz. Z krajské kalkulačky odhadujeme, že roční provoz zařízení bude stát v dnešních cenách cca 36 mil Kč. Na vyrovnávací platbu připadá 16 mil Kč, což více méně znamená, že to je ta částka, o kterou se budeme muset s krajem podělit. Hlavní odpovědnost za Síť sociálních služeb nese kraj, ale i tak nebudu daleko od pravdy, když si troufnu odhadnout, že 2-3 mil Kč budeme muset dávat každoročně z městské kasy. Když k tomu přidáme již 3 mil Kč, které stojí čtyři služby v Duze a SAS, jsme na skoro 6 mil Kč mandatorních výdajů, které se budou ročně mírně navyšovat. To je druhá stránka téže mince, o které se musí rovněž hovořit a brát ji při rozhodování v úvahu.

V rámci našeho ORP, které zahrnuje 22 obcí máme již několik let nastaven systém, kdy nám obce přispívají na terénní pečovatelskou službu. Chtěli bychom s nimi něco podobného realizovat i ve vztahu k domovu pro seniory, protože to je zařízení, které nebude sloužit pouze občanům města, ale i lidem ze širšího okolí a nést celé břemeno 6 milionů pouze na sobě není správné.

Závěrem bych chtěl říci, že sociální služba domova pro seniory je pro náš region potřebná a přirozeně završí komplex služeb, které jsou ze strany městské organizace již poskytovány. Budeme proto věřit, že již nenastane žádný šotek, který by tento záměr zastavil, ohrozil nebo jinak znemožnil.

Zdroj: Město Nový Bydžov - Ing. Martin Kořínek, místostarosta.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum