Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Cvičný byt

10. září 2024

MORAVSKÉ BUDĚJOVICE: Cvičný byt

Základní a praktická škola v Moravských Budějovicích má cvičný byt. Děti se v něm budou učit samostatnosti.

Základní a praktická škola v Moravských Budějovicích je další v regionu, která začíná využívat cvičný byt. Děti se speciálními vzdělávacími potřebami a různými stupni zdravotního postižení se v něm budou pod dohledem učitelů seznamovat s různými domácími pracemi a nacvičovat samostatnost. „Na rozdíl od bytů, které mají obvykle praktické školy přímo integrované ve svých objektech, ten moravskobudějovický je samostatný v malé zahradě školního objektu. Vsadili jsme na kontejnerové řešení a během krátké doby je k dispozici plnohodnotná domácnost 1+kk. O náklady se podělil Kraj Vysočina s městem Moravské Budějovice, které je majitelem objektu a kraji ho pro školské účely pronajímá,“ uvedl radní Kraje Vysočina pro oblast majetku Karel Janoušek.

„Děti se učí každodenní rutinu – například stlát si postel, připravovat snídani, třídit prádlo na barevné a bílé a vyprané pak i pověsit, následně poskládat. Nejvíce se děti těší na přespávání, péči o květiny a také na dekorování jejich přechodného bydlení,“ prozradila ředitelka školy Miroslava Zvěřinová. Podle radního Kraje Vysočina pro oblast školství Jana Břížďaly je výchova ve cvičných bytech mezi dětmi velice oblíbená a je součástí výuky. „Zapojení žáků do nácvikového programu bude respektovat jejich individuální potřeby, kdy škola zná dílčí schopnosti jednotlivců a přizpůsobením poskytované asistence budou děti motivovány k přirozenému překonávání vlastních limitů,“ říká Jan Břížďala.

Slavnostního předání nového cvičného bytu se za Kraj Vysočina účastnil hejtman Vítězslav Schrek, náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný, dále senátorka Hana Žáková, starosta Moravských Budějovic Martin Ferdan a místostarosta Jan Švaříček.

Jak informoval radní kraje Karel Janoušek cvičný byt pro Základní a praktickou školu v Moravských Budějovicích stál více než 2 milióny korun, téměř půl milionu přispělo město, které vybudovalo základovou desku a postaralo se o veškeré sítě. Kraj Vysočina objednal speciální kontejner a zařídil vybavení bytu. To koresponduje s běžnou domácností. Je však pečlivě dbáno na bezpečnost v rámci obytného prostoru a také na pohodlí budoucích obyvatel.

Zdroj text a foto: Krajský úřad Kraje Vysočina.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

MORAVSKÉ BUDĚJOVICE: Cvičný byt

MORAVSKÉ BUDĚJOVICE: Cvičný byt.


 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum