Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



11. ročník Jarní rovnodennosti

2. března 2023

KUTNÁ HORA: 11. ročník Jarní rovnodennosti

11. ročník Jarní rovnodennosti v sedlecké katedrále přinese změny.

11. ročník tradiční Jarní rovnodennosti v katedrále Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Kutné Hoře - Sedlci přinese drobné změny. Neměnný je však termín konání akce - 20. března. Letos toto datum připadá na pondělí a vzhledem ke změně konceptu začíná akce už v 16:30.

Letos poprvé si však zájemci o tento výjimečný zážitek budou muset koupit vstupenku, která bude stát symbolických 50 Kč. „Rozhodli jsme se tuto změnu udělat ze dvou důvodů. Ten první je čistě praktický, maximální kapacita katedrály je 600 lidí a my v takto obrovském počtu návštěvníků, nejsme schopni kapacitu pohlídat jinak než tím, že budeme vstupenky prodávat. Druhým důvodem je i to, že součástí Jarní rovnodennosti je vždy i kulturní program a my bychom byli rádi, aby si ho všichni návštěvníci plnohodnotně užili a neutíkali z katedrály hned poté, co se sluneční paprsky dotknou oltáře,“ vysvětluje ředitelka organizační složky sedlecké farnosti Radka Krejčí. Vstupenky budou k dispozici v předprodeji na webu sedlecké farnosti a v Informačním centru v Zámecké ulici v Sedlci. Vzhledem k tradičně velkému zájmu o rovnodennost nelze garantovat prodej vstupenek přímo v den konání akce v katedrále.

Kulturní program 11. ročníku Jarní rovnodennosti bude velice pestrý. Návštěvníci se mohou těšit na herce a moderátora Davida Prachaře, na kutnohorské hudební uskupení Ambient Zephyr ve složení Bohumil Dvořák, Vilém Dvořák a Pavel Bartoš a rovnou na dvě výstavy. Ta první začne již v pátek 17. března, kdy se v podkroví sedlecké katedrály poprvé představí kutnohorská malířka Mirka Lipertová s výstavou Tam a zase zpátky do krajin za mysl. Druhá výstava bude netradičně instalována v boční lodi katedrály a ponese název Jedinečný Santini. Cílem této výstavy, která vznikla v rámci celoročního připomínkového projektu „Santini Immortalis“, je seznámit širokou veřejnost s poutavým životem geniálního architekta a s jeho nejznámějšími stavbami v České republice. Výstava je putovní a postupně se bude přesouvat křížem krážem celým městem, až symbolicky doputuje ke druhé kutnohorské katedrále – chrámu sv. Barbory.

Součástí programu bude i představení nového vína Cuvée Santini, které bylo speciálně nablendováno k výročí úmrtí geniálního architekta: „Víno z odrůdy Ryzlink rýnský vzniklo spojením výjimečných ročníků z let 2019, 2021 a 2022 z viniční trati U všech svatých v Kutné Hoře, kde je podloží kamenité a to Ryzlinku nebývale svědčí," podotkl vinař Lukáš Rudolfský.

Výtěžek ze vstupného se pořadatelé tento rok rozhodli věnovat Středisku Atrium Oblastní charity Kutná Hora na projekt „Noclehárna pro ženy“. Ta poskytne ženám bez přístřeší bezpečné zázemí a přenocování v důstojných podmínkách. Malý byt se dvěma lůžky vznikne v dosud nevyužitých nebytových prostorách v areálu bývalé cihelny v Sedlci, kde středisko poskytuje své služby lidem bez domova.

Zdroj: Město Kutná Hora.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum