Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Živé ploty - Hřbitov

7. ledna 2023

KOLÍN: Živé ploty - Hřbitov

Obnova živých plotů na centrálním hřbitově v Kolíně.

Město Kolín žádá vlastníky hrobů, aby v oddělení VII, VIII a XII odstranili veškeré bedny a schránky na úklidové prostředky či pietní předměty, které mají za náhrobky. Pro obnovu živých plotů je nutné, aby prostor mezi hroby byl volný. V případě, že nedojde k jejich odstranění před započetím prací v únoru 2023, bude ze strany města nutné přistoupit k likvidaci.

Na začátku roku 2023 by měla proběhnout dlouho plánovaná revitalizace části živých plotů na centrálním hřbitově. Jedná se o přestárlé živé ploty složené převážně z tújí západních, které v současné době poškozují řadu hrobů a přilehlých cest, kvůli čemuž evidujeme četné stížnosti občanů. Výška dřevin, jejich stáří a zdravotní stav již nedovolují jejich efektivní zatvarování či úpravu.

Některé řady tújí jsou navíc velice prořídlé a dosadba nových jedinců by byla problematická a neestetická. Z tohoto důvodu je nutno živé ploty, ale i ostatní dřeviny na hřbitově řešit systematicky a komplexně. Obnova živých plotů bude rozdělena do dvou etap, aby jejich revitalizace byla postupná a nekácelo se příliš mnoho dřevin najednou. Konkrétně se budou práce provádět v oddělení VII, VIII a XII.

První etapa řeší deset živých plotů, u nichž dojde k celkové obnově porostů. Kácení a výsadba budou probíhat od února 2023 do května 2024. Z důvodu zachování piety během Památky zesnulých (Dušiček) a vánočních svátků budou práce prováděny mimo tyto termíny. Proto je první etapa obnovy rozdělena do dvou kroků, a to od února 2023 do dubna (včetně) 2023 a od února 2024 do května (včetně) 2024.

V době vegetačního klidu od listopadu 2023 do března 2024 bude dále realizována úprava přerostlých skupin dřevin prostřednictvím sesazení (snížení) porostů a v květnu 2024 budou zmlazeny tisy.

V prostorech mezi hroby proběhne v jednotlivých krocích také odstranění pařezů původních dřevin a výsadba nových živých plotů složených z tújí západních ‘Smaragd‘. Tyto nové porosty budou udržovány v úzkém tvaru do cílové výšky 1,5 m tak, aby byly estetické, funkční a nepoškozovaly okolní náhrobky či jiné prvky.

Z těchto důvodů žádáme vlastníky hrobů, aby v oddělení VII, VIII a XII odstranili veškeré bedny a schránky na úklidové prostředky či pietní předměty, které mají za náhrobky. Pro obnovu živých plotů je nutné, aby prostor mezi hroby byl volný. V případě, že nedojde k jejich odstranění před započetím prací v únoru 2023, bude ze strany města nutné přistoupit k likvidaci. Děkujeme za pochopení.

V případě jakýchkoliv dotazů neváhejte navštívit Odbor životního prostředí a zemědělství Městského úřadu Kolín, kde vám vše zodpoví.

Zdroj: Město Kolín.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum