Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Snížení tvrdosti vody v Kolíně

11. října 2023

KOLÍN: Tvrdost vody

Snížení tvrdosti vody v Kolíně.

V srpnu 2023 byla zkolaudována vodohospodářská stavba „Míchání vody z HTP do ÚV Nová Vodárna“. Tato stavba přináší snížení tvrdosti vody na kolínských sídlištích a přilehlých lokalitách, kde dříve bývala voda tvrdší.

Snížení tvrdosti pocítí i odběratelé v obcích Ratboř, Kořenice, Libodřice, Křečhoř, Břežany I, Velim a Plaňany. Investorem bylo Vodohospodářské sdružení Kolín (VHS Kolín), vlastník skupinového vodovodu Kolín.

V ulici Pražská v Kolíně a navazujících komunikacích bylo položeno nové vodovodní potrubí v délce 1 350 metrů, které propojuje dvě různá tlaková pásma, a tedy i dva různé zdroje pitné vody. Dále byla provedena montáž přítokového potrubí na úpravně vody Nová vodárna. Nově je tak možné míchat pitnou vodu s nižší tvrdostí s vodou o vyšší tvrdosti.

Laboratorní rozbory v měsíci srpnu prokázaly, že tvrdost vody v kolínském sídlišti poklesla z hodnoty 6 – 6,3 mmol/l na hodnoty 4,3-4,8 mmol/l.

Datum odběru vzorku pitné vody - Tvrdost vody (mmol/l):

  • 07.08.2023 - 4,3
  • 14.08.2023 - 4,4
  • 31.08.2023 - 4,8

Tvrdá voda je zdravotně nezávadná, naopak obsahuje dostatečné množství vápníku a hořčíku, tedy prvky pro život zcela nepostradatelné a pro zdraví prospěšné. Tvrdá voda však může způsobovat zanášení spotřebičů, např. varných konvic.

Pro výše uvedené míchání vody bylo nezbytné provést i další navazující investice v rámci skupinového vodovodu Kolín, a to zejména rekonstrukci dvou zdrojů surové vody v areálu prameniště Tři Dvory a rekonstrukci propojení vodojemů Letiště I a Letiště II.

Vybudování propojení mezi oběma tlakovými pásmy přispěje i k vyšší spolehlivosti dodávek pitné vody při poruchách na vodovodní síti nebo na vodních zdrojích.

Celková výše investice dosáhla téměř 15 miliónů Kč bez DPH.

Město Kolín - Vodohospodářské sdružení Kolín, Energie AG Kolín.

Zdroj: Město Kolín.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum