Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Toyota 3 týdny přerušení provozu

4. února 2023

KOLÍN: Toyota 3 týdny

Toyoto na tři týdny přerušuje výrobní provoz.

Kolínská automobilka Toyota zastavila od 1. února kvůli nedostatku komponentů výrobu. Naposledy byly výrobní linky v provozu v úterý 31. ledna. Odstávka by měla trvat po celý únor. Zaměstnanci o svou mzdu nepřijdou, ani se neplánuje žádné uzavření továrny, Důvody odstávky osvětlil PR manažer společnosti Tomáš Paroubek.

Co se stalo, že vám najednou chybí komponenty k práci?

Ono to není jen tak najednou. Čína prochází další vlnou covidu, v listopadu tam továrny byly zavřené. A v důsledku globálního procesu – protože díly cestují mezi Amerikou, Asií, Evropou a komponenty se montují dohromady – se stalo, že najednou chybí díly na naše dva modely – Aygo Cross a Toyota Yaris.

Jak velké množství dílů objednáváte dopředu, abyste je měli tzv. v zásobě v případě takového výpadku? Kolik dní, měsíců dokážete pokrýt?

Bohužel se nedá objednávat do zásoby, protože nedostatek dílů je dlouhodobý od začátku covidu, kdy se zastavily továrny. Nikdo to neskoupí, protože ty kapacity nejsou, a to pro nikoho. Pak jsou samozřejmě po světě různé živelní katastrofy a najednou jste v tom, že chybí díly na všechno – na počítače, na auta, na elektrotechniku.

Co to bude znamenat pro zaměstnance?

Naši zaměstnanci se zprávu o odstávce dozvěděli jedni z prvních, okamžitě jsme to sdíleli, to samé dodavatelům. Někteří z nich jsou na překážce ze strany zaměstnavatele, vyplácíme jim 80 % základní mzdy. Pak používáme konto pracovní doby. To znamená, že některé směny, které zaplatíme teď, se budeme snažit dát do kalendáře, kde bude volno, abychom tam udělali další směny a dovyrobili to, co teď stojí. Tito zaměstnanci budou teď doma zaplaceni a pak si to musí napracovat. Navíc máme naplánovanou jednotýdenní standardní odstávku v době jarních prázdnin.

Mají všichni stejné podmínky?

Řídí se to různými kalendáři. Velká část administrativy je v práci, velká část výroby bude mít školení, tréninky, úpravy procesů. Upravují se linky, dělá se preventivní údržba. I když továrnu odstavíme, pořád jede, neznamená to, že se zhasnou světla a nikdo tam není.

Na kolik směn fungujete?

Budeme pokrývat ranní a odpolední směnu v určitém procentu zaměstnanců. Noční nebude.

Jak dlouho odstávku očekáváte?

Bavíme se o třech týdnech. Poslední týden v únoru bychom chtěli výrobu obnovit.

Pokud by byla delší, budete muset řešit případné propouštění?

Nene, to v tuto chvíli vůbec neřešíme. Naopak my stále nabíráme nové zaměstnance. Na internetu se objevila fáma, že se továrna kompletně zavírá. Nic takového není pravda.

Kolik máte kmenových zaměstnanců?

Zhruba 3 600. Všichni naši zaměstnanci jsou kmenoví, nemáme žádného agenturního zaměstnance.

Má to nějaký řetězový vliv i na fabriky v okolí, které jsou na vaší práci závislé?

Určitě to má vliv na celý dodavatelský řetězec. Dodavatel, který nás zastavil, je česká firma, velká nadnárodní firma, které tentokrát bohužel došly díly. A stejně jako ona má své další dodavatele, i my máme vlastní a celý ten logistický tok se zastaví. My máme přímo navázané dodavatele, jako je Lear nebo Toyota Tsuscho. Oni samozřejmě spolupracují i s jinými firmami, nejen s námi, tak je to nezasáhne kompletně, ale určitě i pro ně je to omezení.

V nedávné době jsme si vyzkoušeli podobný krizový scénář, když v Suezském průplavu uvázla loď a lodě pluly různě po moři a na díly se čekalo. To jsme ale ustáli.

Jak si stojí ostatní automobilky v ČR?

I kolegové z Mladé Boleslavi mají podobné problémy. Na některých modelech jedou 4 směny místo 18 směn týdně. Je to smutné, ale všichni doufáme, že druhá polovina roku už by měla být klidnější. Ale nikdy nevíme, co se kde stane. Nikdo nepředpokládal, že bude konflikt na Ukrajině, nikdo si nemyslel, že covid bude tak dlouhý.

Zdroj: Město Kolín - Hana Morová.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum