Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Purpurový listopad

15. listopadu 2023

KOLÍN: Purpurový listopad

Kolínská radnice bude i letos svítit purpurově, připojí se k oslavám Světového dne předčasně narozených dětí.

Kolínská radnice bude ve čtvrtek večer 16. listopadu svítit purpurovou barvou a připojí se tak k oslavám Světového dne předčasně narozených dětí.

Symbolicky si tak připomeneme všechna dříve narozená miminka a problematiku předčasných porodů.

Město Kolín tímto vzdává hold i zdravotníkům, kteří se o předčasně narozená miminka starají, protože v mnoha případech bojují o jejich život.

DĚKUJEME!

Světový den v České republice se slaví od roku 2010. S projektem nasvícení budov purpurovou barvou přišla před několika lety organizace Nedoklubko, která již od roku 2002 podporuje děti po předčasném porodu včetně jejich rodičů a je členem tuzemských i mezinárodních organizací věnujících se této problematice. Spolupracuje i s odborníky z řad neonatologů, psychologů, dětských neurologů, pediatrů a dalších zdravotnických i nezdravotnických profesí.

Světový den předčasně narozených dětí letos v ČR upozorňuje na téma Zero separation – současnou filozofii péče, při které nejsou předčasně narozené dítě a matka odděleni. Výzkumy i praxe ukazují, že takový přístup prospívá zdraví novorozence i maminky.

„Purpurové srdce je celosvětově vnímaný symbol a ocenění za zranění v boji. Původně se udělovalo vojákům, v posledních letech myšlenku přejali i rodiče nedonošených dětí na celém světě. Purpurová barva je barva královská; barva králů a královen i všech nedonošených dětí“, dodává Lucie Žáčková, výkonná ředitelka Nedoklubka.

Barevné nasvícení významných budov a dominant při různých mimořádných mezinárodních příležitostech je stále více aktuální v ČR i po celém světě. Ve světě se do purpurového hávu halí např. Eiffelova věž, Empire State Building, Opera v Sydney, Niagarské vodopády a mnoho dalších. V České republice tradičně svítíme už 16. listopadu, v předvečer našeho svátku (tedy předčasně) s ohledem na význam oslav výročí 17. listopadu 1989.

Kolínská radnice se k projektu připojila i přes současnou probíhající rekonstrukci části fasády radniční budovy a nasvícení ponechá přes celý prodloužený víkend.

Jak se můžete zapojit?

Světový den se dnes slaví již ve více než 100 zemích světa. Možností, jak podpořit povědomí o tématu předčasně narozených dětí, je během Purpurového listopadu celá řada. Mimo jiné můžete v průběhu celého měsíce sdílet osvětové články denně publikované na webu, Instagramu a Facebooku Nedoklubka s hashtagem #purpurovylistopad

Nedoklubko:

https://www.nedoklubko.cz/

Zdroj: Město Kolín.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum