Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Proč nekrmit nutrie?

2. září 2023

KOLÍN: Proč nekrmit nutrie?

Nutrie se totiž extrémně přemnožily a začaly škodit české přírodě, ve které jsou nefalšovanými vetřelci. Tento živočich nemá v přírodním prostředí přirozeného predátora, který by jejich populace udržoval v rovnováze. K jejich přemnožení přispívají mírné zimy a dostatek rostlinné potravy.

Pro většinu lidí to jsou přátelští atraktivní hlodavci, které rádi přikrmí výrobky z obilovin nebo jinou nutričně hodnotnou potravou. Bohužel přesně toto chování celou situaci zhoršuje, neboť se urychluje jejich pohlavní dospívání a zvyšují se počty mláďat v jednotlivých vrzích. Nutrie říční se rozmnožuje i několikrát do roka, kdy vrhne průměrně pět až šest mláďat. Čím více krmiva nutrie budou mít, tím spíš z české přírody nezmizí.

Státní veterinární správa krmení nutrií rozhodně nedoporučuje, právě kvůli přenášení infekčních onemocnění. Lidé by se měli vyvarovat přímého kontaktu se zvířaty, případně s uhynulými zvířaty a jejich trusem. I když to na první pohled nevypadá, nutrie jsou stále divoká zvířata a nelze je vnímat jako domácí mazlíčky. Tato zvířata se v případě ohrožení, zejména ve vodě, aktivně brání a ve spojení s tím, že přenášejí řadu nemocí jako leptospirózu, tularemii nebo salmonelu může jejich kousnutí znamenat velkou nepříjemnost. Jsou i nebezpečím pro venčící se psy.

Větší množství jedinců způsobuje na vodních tocích a vodních dílech značné škody - podhrabávají břehy, kde pak hrozí pád keřů a stromů. Likvidují břehový doprovod a svými norami jsou schopné poškodit hráze rybníků. Úbytek pobřežní vegetace negativně ovlivňuje i hnízdění některých druhů ptactva.

Nešťastné komentáře se ozývají i od zemědělců – nutrie jsou již nazývány významnými polními škůdci. Nepohrdnou prakticky ničím, pochutnají si jak na obilninách, tak zelenině. Zdevastovat dokážou i desítky metrů zemědělské úrody.

Zdroj: Město Kolín.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum