Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Kamenický Trojlístek

18. února 2024

KAMENICE NAD LIPOU: Kamenický Trojlístek

Rodiče si naší službu pletou s azylovým domem, říká o sociální rehabilitaci ředitelka Trojlístku.

Více než dva roky v Kamenici nad Lipou funguje sociální rehabilitace rodin. Jako jediná v kraji nabízí služba maminkám i celým rodinám podporu v závažných situacích. V Trojlístku – centru pro děti a rodinu, zřizovaném Krajem Vysočina, jsou pro potřebné k dispozici tři byty. „Neúplné stejně jako úplné rodiny se nastěhují do vybavených příbytků a za asistence sociálních pracovníků se učí, jak zvládat domácnost a péči o děti,“ přiblížil smysl sociální rehabilitace radní Kraje Vysočina pro sociální oblast Jan Tourek.

Od konce roku 2021, kdy v kamenickém Trojlístku se sociální rehabilitací rodin začali, služby využilo celkem 29 klientů. „Bydlelo u nás jedenáct rodin, konkrétně deset rodičů a jedenáct dětí. Od počátku máme k dispozici tři byty,“ upřesnila ředitelka Trojlístku Šárka Hájková. Dva byty jsou vhodné pro tříčlenné rodiny, třetí až pro čtyřčlennou.

Možnost využití sociální rehabilitace navrhuje Orgán sociálně-právní ochrany obcí s rozšířenou působností těm rodinám, kde hrozí odebrání dětí z péče rodičů. „Jasnou cílovou skupinu naší služby specifikovat nelze, většinou jde o mladé sociálně slabé rodiny, které potřebují pomoci s péči o své děti. Měli jsme úplné rodiny, maminky, ale i tatínky s dětmi,“ uvedla Šárka Hájková.

Podle ní se často setkávají s tím, že klienti byt opustí předčasně. „Občas mívají problém s respektováním pravidel, najdou si nového partnera nebo si myslí, že už jsou dostatečně samostatní. Po čase se ale ukáže, že na odchod ještě nebyli připraveni. Rodiče si naší službu často pletou s azylovým domem,“ doplnila ředitelka.

Součástí podpory ze stran sociálních pracovníků je také poradenství, klienti se učí, jak si zajistit návštěvu lékaře nebo jednat na úřadech. Po více než dvou letech od zprovoznění sociální rehabilitace poptávka převyšuje možnosti nabídky. „Od začátku fungování služby jsme zaregistrovali dvaadvacet dotazů na volná místa, které jsme museli odmítnout,“ dodala ředitelka Šárka Hájková.

Zdroj text a foto: Krajský úřad Kraje Vysočina.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum