Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Smrtka z města ven

9. dubna 2023

JINDŘICHŮV HRADEC: Smrtka z města ven

Smrtka z města ven, jaro rychle sem?

Obec baráčníků „Kunifer“ se stále snaží udržovat staré tradice a to tak, že chceme, aby „vynášení smrtky“ probíhalo tak, jak to před lety sousedé a tetičky připravovali. Tenkrát bylo baráčníků přes 100, dnes je nás pouze 25, většina vyššího věku. Jsme rádi, že nám pomohli baráčníci z Třeboně a ze Soběslavi. Podařilo se nám sehnat mezi svými známými dalších pět ochotných lidiček, kteří se oblékli do připravených kostýmů. K tomu přispěl i pan starosta, který se oblékl stejně tak, jako o masopustu. Z toho je patrné, že si naší práce pro město váží a sám se ochotně k nám připojuje.

Za doprovodu Počátecké dechovky jsme se vydali do ulic města. První zastávka byla na náměstí Míru. Mgr. Bartoš, velký příznivec baráčníků, se svými svěřenci z 2. ZŠ a spolu s tetičkami zazpívali několik písní. Děti zahrály na flétničky, Mgr. Bartoš na kytaru. Musím poděkovat všem rodičům, jejichž děti vystupovaly.

Odchod z náměstí na další cestu smrtky na její poslední cestě nás již provázely první kapky. Již za většího deště jsme pochodovali kolem řeky Nežárky na místo posledního soudu. Zde žalobce přednesl svoji řeč směrovanou k soudcům. Rychtář žalobu potvrdil, poté i my všichni zúčastnění. Ani obhajoba nepomohla a soudce vyřkl ortel : „Nechť ji stihne trest utopením.“

Poté se svého úkolu ujal kat s pomocníkem. Odsouzená smrtka nakonec skončila za velkého potlesku v řece Nežárce. Všichni při poslední cestě smrtky zpívali: „Smrtka plave po vodě, nové léto k nám jede…." Nyní už zněly jen veselé písničky a všichni se vydali spolu s kapelou k rychtě.

Tyto akce děláme rádi pro obyvatele města i pro návštěvníky, kteří se přijedou na naše krásné město podívat. Bez podpory Městského úřadu, který si váží našich akcí pro město, bychom nebyli schopni tyto akce pořádat.

Zdroj: Město Jindřichův Hradec - Dáňa Šprinclová.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum