Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Filmové vzpomínky

10. dubna 2023

JINDŘICHŮV HRADEC: Filmové vzpomínky

Oblíbené filmové vzpomínky z Jindřichova Hradce jsou nově na DVD.

Pod názvem Vzpomínkové promítání uspořádalo AV studio Jindřichův Hradec v kině Střelnice už čtyři večery se zrekonstruovanými historickými filmy o našem městě a jeho okolí. Na promítání v pondělí 6. března bylo pokřtěno první DVD obsahující některé filmy představené během minulých vzpomínkových promítání. Teď je DVD v prodeji v našem Informačním centru v Panské ulici za 200 Kč.

Disk s názvem Filmové vzpomínky I. nese unikátní amatérské filmové záznamy z let 60. až 80. v podobě prvních šesti dílů filmových vzpomínek. Jejich digitalizace a následná úpravy jsou dílem AV studia Jindřichův Hradec a vznikaly v letech 2016 - 2022. Město Jindřichův Hradec projekt digitalizace a následné veřejná prezentace archivních amatérských filmů, na kterých je zachycena část regionální historie, podporuje dotacemi. Jde o snímky z denního života města, z městských slavností, záběry z pracovišť místních podniků, různých společenských aktivit, ale také jsou zde prezentovány dnes již historické autorské filmy amatérských filmařů, jejichž dramaturgická i technická kvalita stále překvapuje.

FOTO: Filmové vzpomínky I.

Kdo za tím stojí?

Průkopníky amatérského filmování například v Kardašově Řečici jsou od roku 1976, tedy od svých patnácti let, dva spolužáci a kamarádi Karel Sláma, dnes učitel základní školy a František Beneš, dnes podnikatel v oboru elektroniky. Již v počátečním období se zúčastňovali okresních a krajských soutěží amatérského filmu, z kterých si odvezli několik cen, jako například za šestiminutový dokument o výrobě tužek v řečickém Koh-i-nooru, nazvaný „Obyčejná tužka“. Začátkem 80. let navázali spolupráci s Klubem filmových amatérů Jindřichohradecka, působícího při Městském kulturním středisku v Jindřichově Hradci. V roce 1997 pak všichni zúčastnění založili Audiovizuální studio Jindřichův Hradec (dále AVS). Hradecké studio časem postupně utlumilo činnost, zatímco řečická mladší větev aktivně pokračovala. Když zemřel předseda AVS Josef Kraus, převzali Řečičtí filmový fond klubu a pokračují jako AVS zapsaný spolek, který má sídlo v Kardašově Řečici. Oživené filmy jsou již osmým rokem pravidelně předváděny na filmových večerech v řečickém Kulturním domě a nyní nově i v profesionálním kině v Jindřichově Hradci s názvem pořadu “Vzpomínkové promítání“. To poslední řečické v listopadu minulého roku bylo v pořadí již šestnácté.

Zdroj: Město Jindřichův Hradec.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum