Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Paměť Jihlavy a Jihlavanů

1. října 2024

JIHLAVA: Paměť Jihlavy a Jihlavanů

Kinopříběh Paměti národa nabídne vzpomínku i na protektorátní Jihlavu.

V gotickém sále jihlavské radnice bude ve středu 2. října představen kinopříběh Post Bellum. Jde o komentované pásmo sestavené z natočených vzpomínek jihlavských pamětníků.

Do Jihlavy míří Kinopříběh od Post Bellum složený z promítání vzpomínek lidí z databáze Paměti národa. Film, který bude v gotickém sále jihlavské radnice uveden ve středu 2. října od 17 hodin, se opírá především o tři svědectví ke třem důležitým kapitolám moderních dějin Jihlavy.

Na prvorepublikovou a protektorátní Jihlavu na nahrávkách zavzpomíná pan Jiří Kozel. Stal se svědkem příjezdu německé armády do Jihlavy v roce 1939, proměny atmosféry v okupovaném městě, mizení jejich židovských spoluobčanů. Jako spojka se přidal k místním povstalcům při očekávání střetu s Němci ve městě. Později byl svědkem odsunu německého obyvatelé.

Po násilném ukončení reforem pražského jara vpádem vojsk Varšavské smlouvy se v Jihlavě na protest upálil Evžen Plocek. O něm, jeho zklamání z vývoje v Československu po roce 1968, v rozhovoru mluvil pan Bohumil Fürst. Ten je také autorem krátkometrážního snímku o Evženu Plockovi. Tento film se také stal důvodem ke stíhání pamětníka komunistickými orgány.

O události sametové revoluce a dění v Jihlavě na nahrávce hovořil pan Jiří Antonů. Ten byl signatářem petice Několik vět a členem Občanského fóra, pomáhal také s přípravami prvních svobodných voleb po pádu totalitního režimu.

Kinopříběh bude navíc doplněn o komentáře historika Františka Štambery. Vstup na akci je zdarma.

Kinopříběh - https://skoly.pametnaroda.cz/pro-zaky-a-studenty/edukacni-programy-pameti-naroda/kinopribehy/

Post Bellum - https://www.postbellum.cz/

Zdroj: Město Jihlava.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum