Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Nebezpečné stromy

6. února 2024

JIHLAVA: Nebezpečné stromy

Město nechalo pokácet nebezpečné stromy na náměstí.

Staré lípy před Základní uměleckou školou Jihlava a v blízkosti autobusové zastávky nahradí nové stromy letos na podzim.

Kvůli špatnému stavu nechalo město pokácet pět lip na Masarykově náměstí. Šlo o dlouho zvažovaný krok. Vzhledem k tomu, že stromy už byly z poloviny suché a ulamovaly se z nich silné větvě, musely jít k zemi.

Pokud by takové stromy byly v blízkém lesoparku Heulos, bylo by možné je zredukovat a na místě ponechat. „V tomto případě však stromy rostly u Základní umělecké školy a autobusové zastávky, kde je veliký pohyb pěších a zejména dětí, není tedy možné riskovat jejich zranění,“ vysvětlila vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková.

Ani řez v korunách by v tomto případě stromům už život neprodloužil a po redukci korun už by nepůsobily ani esteticky ani ekologicky. Nakonec tedy muselo být rozhodnuto o jejich pokácení. „Jsme si však důležitostí stromů v těchto místech vědomi, proto budou lípy nahrazeny lípami novými již na podzim tohoto roku,“ dodala.

Nebezpečný strom před ZUŠ Jihlava, foto: Odbor životního prostředí

Současně s výsadbou provedeme i výměnu substrátu, abychom novým lípám zajistili lepší podmínky pro život. Stávající silně zhutněný a psí močí a dalšími látkami degradované substráty už by stromům růst neumožnily.

Zdroj: Město Jihlava.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum