Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Lidé bez domova

15. ledna 2024

JIHLAVA: Lidé bez domova

Mrazivé noci přečkávají lidé bez domova v centru i na židlích.

Nové centrum s noclehárnou v ulici Čajkovského využilo během dnešní mrazivé noci 20 lidí. Kromě přespání se tam mohou i umýt nebo si uvařit a vyprat.

FOTO: Nízkoprahové denní centrum a noclehárna v ulici Čajkovského

Teploty hluboko pod bodem mrazu plní nové Nízkoprahové denní centrum a noclehárnu lidmi bez domova. Dnešní noc, kdy teploty dosahovaly až -15 stupňů Celsia, tam strávilo cca 20 lidí. Protože je v noclehárně 18 lůžek, museli někteří přespat na židli. „Máme tu muže i ženy. Jejich pokoje jsou ale oddělené. Každý za noc platí 50 korun. Na koho lůžko nezbyde a chce u nás noc strávit, přečká ji na židli v denním centru. Za tu mu nic samozřejmě neúčtujeme,“ vysvětlil David Chlupáček ze Střediska křesťanské pomoci, které centrum s noclehárnou provozuje.

Noclehárna funguje každý den od 19 do 7 hodin. Mezitím je v provozu zmíněné denní centrum. „Lidé tam mají k dispozici kuchyň, kde si mohou ohřát jídlo, které si přinesou, nebo si uvařit čaj či kávu. K dispozici mají také sprchy nebo pračku,“ dodal David Chlupáček.

FOTO: V centru se mohou lidé také vysprchovat

Nízkoprahové denní centrum poskytuje zároveň ambulantní služby, které vychází ze zájmů a potřeb klienta. „Pomůžeme klientům například s návštěvou úřadů, vyřizováním osobních dokladů, sociálních dávek, ale v případě potřeby i s navázáním kontaktu s rodinou, s návštěvou lékařů, hledáním práce a podobně. Zatímco noclehárna je zpoplatněna, služby centra jsou zdarma,“ dodal David Chlupáček.

Projekt Střediska křesťanské pomoci Jihlava „Nízkoprahové denní centrum & Noclehárna Jihlava“ byl v programovém období 2014 - 2020 zařazen do Integrovaného plánu rozvoje území Jihlavské sídelní aglomerace a byl podpořen z Integrovaného regionálního operačního programu. Celková dotace, kterou byla realizace projektu podpořena, činila 33 964 211,77 Kč. Finanční pomoc poskytl i Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové.

Lidem bez domova nabízí pomoc v těchto mrazivých dnech také Oblastní charita Jihlava. V případě, že její terénní pracovníci narazí na člověka, který přespává na ulici, nasměrují ho do centra v ulici Čajkovského nebo mu darují alespoň spacák.

Zdroj: Město Jihlava.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum