Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Historické krovy

18. září 2024

JIHLAVA: Historické krovy

V Jihlavě budou zkoumat historické krovy. Zvenku mnohdy nenápadné, o to zajímavější uvnitř. Jihlavské historické domy často ukrývají opravdové architektonické podklady. Kromě známých vysokých síní mají velkou hodnotu také zachovalé historické krovy. Právě ty zmapuje jihlavská příspěvková organizace Brána Jihlavy ve spolupráci s Akademií věd České republiky. „V první fázi projektu ještě letos tým odborníků vytipuje několik historických objektů, kde posoudí vhodnost, přístupnost a stav,“ informoval hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek s tím, že Kraj Vysočina v tomto roce aktivity podpoří částkou 195 tisíc korun.

Dokumentaci k vybraným krovům odborníci zpracují pomocí speciálního softwaru. Součástí projektu budou také semináře, prohlídky a workshopy pro laickou i odbornou veřejnost. Projekt potrvá tři roky a kraj by ho měl podpořit stejnou částkou jako letos i v následujících letech.

„Spolupráci s Akademií věd kraj pravidelně podporuje. Jen letos na projekty čítající Historické dolování polymetalických rud na území Národního geoparku Vysočina II, Střední Pojihlaví jako součást historické stezky spojující Českomoravskou vrchovinu s jihomoravskými úvaly a Nejstarší fotografie v Městském muzeu Polná – záchrana, výzkum a zpřístupnění ze svého rozpočtu vyčlenil celkem 795 tisíc korun,“ vyjmenoval náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast kultury a památkové péče Roman Fabeš.

Zdroj text a foto: Krajský úřad Kraje Vysočina.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum