Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Čisté břehy

29. února 2024

JIHLAVA: Čisté břehy

Město nechalo vyčistit břehy podél řeky Jihlavy.

Za tři dny sesbírali pověření pracovníci na šestikilometrové trase od Motorpalu až do Helenína cca sto velkých pytlů odpadu.

Břehy podél řeky Jihlavy jsou čistější. Vedení města je nechalo v uplynulých dnech uklidit. Na nezvykle velkém nepořádku měla podíl prosincová obleva. Nejenže došlo k rozvodnění řeky, ale i k přeplnění kanalizací. Její odlehčovací komory propustily ven věci, které tam lidé hází. „Největší problém máme s vlhčenými ubrousky, hygienickými předměty, ale i s tukem nebo igelitovými sáčky,“ vyjmenoval vedoucí odboru technických služeb Michal Horňák.

FOTO: Město nechalo vyčistit břehy podél řeky Jihlavy

Pověření pracovníci ve spolupráci se Službami města Jihlavy vyčistili břehy řeky od Motorpalu ve Starých horách až po Helenín. Na zhruba šestikilometrové trase sesbírali sto velkých pytlů odpadu. „Řada věcí se tam dostala jen proto, že lidé vhazují do kanalizace, co nemají. Je škoda, že místa, která by měla sloužit k našemu odpočinku, si sami znečišťujeme,“ řekl náměstek primátora Radek Popelka.

Jak dodal, město investuje do úprav odlehčovacích komor a pořídí stírané česle. Ty zabrání odpadu, který lidé do kanalizace vhazují, aby se dostal ven. „Inspirovali jsme se v Plzni, kde česle mají na třinácti místech. My zatím pořídíme jedny, a pokud se osvědčí, přikoupíme další. Jejich cena je zhruba dva miliony korun. Jde o evropský patent,“ uvedl Radek Popelka.

FOTO: Stromy u řeky Jihlavy byly doslova obaleny odpadky

V úklidu nejen břehů řeky Jihlavy bude město pokračovat. „Pravidelně čistíme i okolí Pístovských rybníků, Koželužského potoka nebo naučných stezek na Rounku a v Bílém Kameni, kde nacházíme PET lahve, plechovky, ale i vyvezený domovní odpad. Dokonce jsme narazili už i na vyhozenou ledničku,“ upozornil vedoucí odboru technických služeb Michal Horňák. „V Jihlavě přitom fungují tři sběrné dvory,“ dodal.

Úklid zelených ploch, jako jsou parky nebo Heulos, zajišťuje v Jihlavě odbor životního prostředí, který ho letos navíc zintenzivní. Zapojit se do něj mohou ale i obyvatelé. Stačí se přidat například k tradiční akci Čistá Vysočina.

Zdroj: Město Jihlava.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum