Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Vegetační klid

8. ledna 2023

JIHLAVA: Vegetační klid

Vegetační klid je vhodný pro kácení stromů.

Zima je obdobím vegetačního klidu a zároveň časem pro potřebné kácení a pěstební probírky stromů a keřů. Kácení v Jihlavě se uskuteční na několika místech, a to od ledna do března.

V letošním období vegetačního klidu, tedy od ledna do března 2023, musí nechat město pokácet větší množství stromů v lesoparcích Velký Heulos a Helenín, na sídlištích Nad Plovárnou a Na Kopci. K zemi půjdou suché, usychající a poškozené stromy. Jihlava plánuje i kácení stromů na Lesnově, v Pístově, v Henčově a v ulicích Sokolovská, Březinova, Demlova, E. Rošického. Náhradní výsadby se uskuteční v následujících letech na plochách, kde je pro stromy dostatek prostoru.

„Stromy ke kácení jsou určeny na základě vlastních šetření správce veřejné zeleně, výstupů z inventarizace zeleně, na základě podnětů veřejnosti a některé stromy je nutné kácet z důvodu kolize se stavbou nebo rekonstrukcí,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková. Město, stejně jako každý vlastník, musí mít podle zákona vyřízené povolení ke kácení dřevin od orgánu ochrany přírody, a to u stromů s obvodem větším než 80 cm měřeném ve výšce 130 cm.

V lokalitách Sokolovská, U Koželuhu, Na Kopci, Žižkova, Brněnská, DPS Jiráskova nebo Bří Čapků je kromě probírek v plánu i rušení některých živých plotů. „Důvodů je několik. Například kvůli nevhodnému umístění, nevhodnému druhu keře, jejich vysokému stáří či slábnoucí vitalitě, která vede ke zvyšujícím se nákladům na pravidelný řez a údržbu. Žádoucí dosadby volně rostoucích menších keřů budou pak samozřejmě řešeny, a to individuálně,“ doplnila Ruschková.

Zdroj: Město Jhlava.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum