Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Nový systém parkování

3. září 2023

JIHLAVA: Nový systém parkování

Nový systém parkování v dalších oblastech se aktivuje v úterý 5. září.

Výhody pro místní obyvatele a podnikatele, dostupnější a snadnější parkování pro všechny a jednoduché placení parkovného pomocí mobilní aplikace pro návštěvníky. Benefity, které nový systém parkování od září přinese do severních částí rozšířeného centra města.

Příprava rozšíření systému parkování do oblastí 04 U Městského nádraží a 05 Úvoz se dokončuje. Svislé i vodorovné dopravní značení je hotové, ve čtvrtek probíhaly polepy infoboxů, v pátek se objeví nový parkovací automat u parku Legionářů a na rozšíření už je připravena i mobilní aplikace. Rezidenti i abonenti z nových oblastí si na odboru dopravy vyřizují svá dlouhodobá oprávnění. S ohledem na návrat z dovolených a začátek školního roku v pondělí 4. 9. budou nové oblasti aktivovány od úterý 5. září. Pravidla parkování začnou v dalších ulicích platit okamžikem tzv. zplatnění svislých značek – tedy jejich otočením nebo odstraněním oranžových přelepů. Stejně jako v prvních oblastech parkování, které se spouštěly letos v květnu, bude městská policie špatně parkujícím autům i v nových oblastech nejprve rozdávat upozornění než přistoupí k sankcím.

Modrá čára na silnici podle vyhlášky znamená, že se za ní může parkovat. V jakém režimu se za ní parkuje a za kolik peněz parkovného, to se pozná podle barevných pruhů na svislých značkách v dané oblasti. Vodorovné modré čáry jednak usnadňují orientaci, aby člověk věděl, kde může zaparkovat, ale také přidávají parkovací místa tam, kde by podle obecných úprav provozu parkovat nešlo.

V nové oblasti s označením 04 U Městského nádraží, která zahrnuje park Legionářů a ulice Úprkova, Nerudova, Majakovského, Plukovníka Švece a Karolíny Světlé, bude fialový režim. Je určen pro místní rezidenty a abonenty ale nabízí výhodné sazby parkování také návštěvníkům. Ti zde za cenu 50 Kč mohou stát až po dobu třinácti po sobě jdoucích hodin. Za stokorunu zde zaparkují na celých 24 hodin.

V nové oblasti 05 Úvoz, která zahrnuje také ulice Rokycanova, Třebízského, Gorkého a Srázná, bude všude modrý režim určený prioritně pro místní rezidenty a abonenty. Zaparkovat zde mohou bez problému i návštěvníci, jen je potřeba, aby zaplatili parkovné. V obou nových oblastech se bude návštěvníkům účtovat 20 Kč za hodinu, minimum v automatu je 10 korun. Fialový režim v oblasti 05 Úvoz s možností parkování za 50 korun na 13 hodin bude na parkovišti u letního amfiteátru v ulici Na Stoupách.

FOTO: Parkomat

Upozorňujeme návštěvníky obecního živnostenského úřadu v Třebízského ulici a všech dalších institucí a firem v této oblasti na nová pravidla parkování. Stání zde bylo doposud bezplatné, ale často bez možnosti najít volné místo. Zastavení zůstává i za modrou čárou bezplatné. Odkaz ke stažení mobilní aplikace EasyPark pro vyřízení parkovného včetně příslušného QR kódu je viditelně vyvěšen i na chodbě živnostenského úřadu.

Místní rezidenti, což jsou trvale bydlící v oblasti, a abonenti, kam patří podnikatelé se sídlem nebo provozovnou v oblasti, si mohou koupit dlouhodobé oprávnění až na 12 měsíců. S ním mohou parkovat nejen ve své oblasti, ale také ve všech sousedních oblastech na základě tzv. principu květinky. Rezidenti a abonenti, a to i ti bez auta, mohou získat volné hodiny pro parkování svých návštěv, příbuzných, řemeslníků apod. Volné hodiny lze získat přes portál občana nebo na odboru dopravy jihlavského magistrátu tel. 565 591 543, e-mail: parkovani@jihlava-city.cz.

Návštěvníci zaplatí za parkování v parkovacím automatu (návod k použití automatů ZDE) nebo v mobilní aplikaci Easypark. Pro správné zaplacení parkovného je důležité zadat do aplikace nebo parkovacího automatu registrační značku parkujícího auta, zvolit správnou oblast a režim parkování.

Pro snadnější orientaci návštěvníků budou i v nových oblastech umístěny infoboxy, které ukážou cestu k nejbližšímu parkovacímu automatu a mají na sobě i odkaz ke stažení mobilní parkovací aplikace. Ve městě od podzimu přibydou také parkovací automaty. Ke stávajícím deseti parkovacím automatům bude od září nový v parku Legionářů, později v ulicích Úvoz, Třebízského nebo plukovníka Švece.

Rozšíření nového systému parkování do dalších oblastí se plánuje v dalších letech, v příštím roce město plánuje systém zavést např. do okolí Nemocnice Jihlava do oblasti 55 Zborovská atd. Podrobné informace pro motoristy nejenom k parkování v Jihlavě nabízí web systému parkování nebo facebook Doprava v Jihlavě.

Zdroj: Město Jihlava.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum