Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Školáci si staví mini domečky

28. prosince 2023

JIHLAVA: Školáci si staví mini domečky

Školáci si staví mini domečky, rozvíjí si tím motoriku i logiku.

Centrum technické výuky na Základní škole Jungmannova navštívilo v tomto školním roce už 529 žáků. Pod dohledem zkušeného učitele tam pracují s kreativní stavebnicí obsahující repliky cihel.

Pomocí replik skutečných cihel si jihlavští školáci rozvíjejí jemnou motoriku nebo logické a prostorové myšlení. Kreativní stavebnici mají k dispozici v Centru technické výuky na Základní škole Jungmannova, kam dochází žáci i z dalších škol. Jen za letošní školní rok jich tam bylo už 529. „Pracujeme se základními sety, které obsahují malé a velké cihličky, plastová okna a dveře, misky na maltu, zednické lžíce, maltu, střešní krytinu a sololitové podložky na stavbu domečků,“ vyjmenoval učitel Pavel Koreň.

FOTO: Za dětmi se do Centra technické výuky přišel podívat tento týden náměstek primátora pro oblast školství Richard Šedivý

Kreativní stavebnice je vyrobena z přírodních, zdravotně nezávadných materiálů. „Cihličky jsou velice kvalitní repliky skutečných cihel a spojují se pomocí malty, což je směs jemného písku a kukuřičného prášku. Malta je rozpustná ve vodě. Stavebnice lze mezi sebou různě kombinovat a vytvářet tak další naprosto originální stavby. Ty se pak dají rozložit pomocí vody a stavebnice se tak může používat stále dokola,“ vysvětlil učitel.

Práce s kreativní stavebníci posiluje u dětí plánovací schopnost a stimuluje jejich kreativitu. Tvořit totiž mohou nejen podle návodu, ale i dle své fantazie. „Výuka s touto stavebnicí je u žáků velmi oblíbená. Naše centrum navštěvují také děti ze ZŠ E. Rošického, Havlíčkova a Kollárova. A mnozí z nich si ji přejí i pod stromeček,“ řekla s úsměvem ředitelka ZŠ Jungmannova Ivana Málková.

Kromě kreativní stavebnice Teifoc pracují děti v centru také s tradičním Merkurem, který je u nich oblíbený pro bohatost jednotlivých součástek a možnosti stavby mnoha modelů.

Projekt Centra technické výuky podpořilo finančně město Jihlava. Na náklady zkušeného metodika a dokoupení stavebnic dalo v roce 2021 a 2022 celkem 340 tisíc korun. V roce 2023 byly náklady škole na tuto činnost zahrnuty do provozního rozpočtu.

Zdroj: Město Jihlava.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum