Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Sdílená kola pokračují

8. dubna 2023

JIHLAVA: Sdílená kola pokračují

Smlouva podepsána, v Jihlavě pokračují sdílená kola.

Soutěž na poskytování sdílených kol v Jihlavě vyhrála na další dva roky firma Nextbike. Služba bikesharing se v uplynulém roce velmi osvědčila. Město během testovacího provozu evidovalo 60 tisíc výpůjček.

Lidé budou moci další dva roky v Jihlavě využívat sdílená kola. Zástupci města podepsali smlouvu s firmou Nextbike, která vyhrála veřejnou soutěž. „Testovací provoz v uplynulých měsících ukázal, že se sdílená kola v Jihlavě těší velké oblibě. Dokazují to desetitisíce výpůjček za jediný rok,“ uvedl radní Petr Piáček.

Přes léto bude v ulicích nově 120 kol, dosud jich bylo 112. Přes zimu - od 15. listopadu do 15. března - se pak jejich počet sníží na 90. „Sdílená kola mají v zimě rozhodně svůj smysl, protože od listopadu do března evidujeme přes 13 tisíc výpůjček,“ vysvětlil radní.

Na podněty uživatelů přibydou v Jihlavě nové stanice pro kola a staré méně využité se zruší. „Mezi nejvytíženější stanice patří místa u gymnázia, na Masarykově náměstí, u pivovaru, nemocnice, u obchodní akademie, autobusového nádraží, Cityparku nebo u Skalky," vyjmenoval Piáček. „I nadále platí, že uživatelé budou mít prvních 15 minut jízdy zdarma,“ doplnil.

Od dubna 2022 do března 2023, kdy v Jihlavě probíhal testovací provoz sdílených kol, eviduje město 59 740 výpůjček, tedy průměrně 164 denně. Lidé na kolech najezdili cca 72,5 tisíc kilometrů, každé kolo tedy průměrně 650 kilometrů. „Nejvíce výpůjček bylo v květnu – 343 denně, nejméně v únoru – 61 denně," řekl ke statistice Dalibor Pituch.

Ve městě přibývají nová opatření pro cyklisty, díky nimž bude jízda pohodlnější a bezpečnější. „Neváhejte a pojďme společně překonat loňské kilometry," vyzval radní Jihlavy Piáček.

Zdroj: Město Jihlava.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum