Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Reklamace jerlínů

11. října 2023

JIHLAVA: Reklamace jerlínů

V rámci reklamace se vyměnily dva jerlíny.

Dva jerlíny v tzv. pokojíčku, tedy v pobytovém místu s mlatovým povrchem na horním Masarykově náměstí, napadla houbová choroba zvaná fusarióza.

Dva jerlíny na Masarykově náměstí napadla houbová choroba tzv. fusazióza, proto musely být v rámci reklamačního řízení – tedy bez placení, vyměněny. Zatímco jeden z jerlínů během dvou měsíců celý uschnul, u druhého zaschnul pouze terminální výhon a správce zeleně ho umístí na méně exponované místo ve veřejné zeleni.

„S tímto problémem se nepotýká pouze Jihlava nebo Česká republika, ale celá Evropa. Možná, že vnímavější obyvatelé Jihlavy zaznamenali v letošním roce poměrně časté uschnutí nejen nově vysazených stromů, ale i těch, které jsou na stanovišti aklimatizovány třeba 10 a klidně i 15 let. Proč tomu tak je, je v současnosti předmětem vědeckého výzkumu,“ řekla vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková.

Jak ukázaly protokoly z rozboru odebraných vzorků od Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, lze za příčinu označit houbové patogeny napadající vodivá pletiva stromů.

Zdroj: Město Jihlava.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum