Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Nový systém parkování

7. května 2023

JIHLAVA: Nový systém parkování

Parkovné v Jihlavě už se dá platit i pomocí mobilní aplikace.

Řidiči, kteří chtějí zaparkovat svá auta na parkovištích v novém systému parkování v Jihlavě, získávají od 4. května možnost platby návštěvnických parkovacích oprávnění prostřednictvím mobilní parkovací aplikace EasyPark. Další aplikace mají postupně přibývat.

FOTO: Instalace vodorovného dopravního značení

První aplikace pro Jihlavu nabízí platby parkovného po minutě, velké pokrytí několika tisíců měst ve dvaceti státech, zobrazuje na obrazovce telefonu nebo na palubním displeji v autě možnosti parkování a řidiči mohou s aplikací odkudkoliv prodlužovat nebo předčasně ukončovat svá oprávnění. Registrace je zdarma, stačí k tomu číslo telefonu, registrační značka auta a zadání čísla karty nebo povolení plateb Apple pay či Google pay. Ke každé platbě parkovného si poskytovatel připočítává servisní poplatek do 15 % ceny oprávnění.

Město Jihlava se vydalo cestou otevřeného trhu s mobilními aplikacemi. To znamená, že stanovilo pravidla, za kterých se v rámci rovných podmínek může připojit jakýkoliv poskytovatel, a zbytek nechává na volné soutěži mezi nimi. Časem lze očekávat nabídku více poskytovatelů s různým rozsahem služeb a jejich inovacemi i nižší výší servisního poplatku. Řidiči si tak budou moci vybrat takovou aplikaci, která jim bude nejvíce vyhovovat. Otevřený trh namísto jedné nebo dvou aplikací je běžný. V evropských městech je tento model základem digitalizace – nejen v sousedním Německu a Rakousku, ale i v Itálii a mnoha dalších státech. Podobnou cestou jako Jihlava se vydala města Bratislava, Košice a nejnověji také Praha.

První poskytovatel byl autorizován krátce po spuštění nového systému parkování a své služby v Jihlavě začal nabízet od 4. května. EasyPark Czechia je součástí EasyPark Group, švédské společnosti působící ve více než 3200 městech a více než 20 státech. Skupina expandovala do České republiky nedávno, když se její součástí stal nejvýznamnější český poskytovatel mobilní parkovací aplikace MPLA. Aplikace EasyPark je jednou z nejrozšířenějších aplikací v Evropě, Velké Británii a Severní Americe s více než 46 miliony uživatelů. V aplikaci si řidiči mohou zakoupit jakékoliv oprávnění, které nabízí jihlavský systém parkování.

V pravidlech otevřeného trhu město stanovilo strop servisního poplatku, který hradí uživatelé aplikací, a to na maximálně 15 % ceny oprávnění, nejvíce však 20 Kč. S podobným poplatkem už mají řidiči v Jihlavě zkušenost – dosavadní SMS platby umožňovaly úhradu parkovného dokonce o třetinu dráž než parkovací automaty. Použití nové mobilní aplikace tak bude v každém případě o více jak polovinu výhodnější. Nové parkovací automaty v ulicích města vydávají oprávnění bez servisního poplatku a každý si pomocí nich může oprávnění zakoupit s platbou mincemi nebo bankovní kartou.

Aplikaci EasyPark si můžete stáhnout v obchodu s aplikacemi na telefonu a na webu:

https://easypark.cz

Zdroj: Město Jihlava.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum