Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Monitorovací auto vyrazilo do ulic

22. října 2023

JIHLAVA: Monitorovací auto vyrazilo do ulic

Monitorovací auto vyrazilo do ulic. Zpočátku bude auto pouze sbírat statistická data o vytížení jednotlivých parkovišť a o stání na ulicích města. Data v budoucnu poslouží pro plánované úpravy či rozšíření nového parkovacího systému. Přestupky začne auto sledovat až po zkušebním měsíci.

FOTO: Monitorovací auto

Základní funkcí auta je sběr dat o vytížení jednotlivých parkovišť. Tato data pomohou městu sledovat provoz parkovišť a podle toho upravovat nebo rozšiřovat systém parkování ve městě. Další základní funkcí je dohled nad dodržováním pravidel na parkovištích a postupně auto začne sledovat také dodržování zákazů stání a zastavení na ulicích ve městě. Auto bude také umět upozorňovat na auta s nečitelnými registračními značkami, auta dlužníků nebo kradená auta, ke kterým přivolá strážníky.

„Auto jede po stanovené trase a na ulici automaticky monitoruje své okolí. Kamery sledují celkovou situaci, parkující auta i dopravní značení, infračervené kamery zaznamenávají registrační značky, lidary sledují polohu parkujících aut. Software vyhodnocuje získaná data a je v on-line kontaktu s centrálou i databází vydaných parkovacích oprávnění. Celý systém funguje i v noci nebo za zhoršených povětrnostních podmínek,“ uvedl zástupce firmy CORTEC Jan Wild s tím, že polohový systém pracuje s přesností na 10 cm. Auto je navíc vybaveno hybridním pohonem, takže pro většinu pomalých tras a stání na křižovatkách bude energii autu dodávat pouze baterie a spalovací motor nebude spouštět.

FOTO: Interiér vozu

Všechna získaná data se průběžně ukládají do počítačů v autě a po příjezdu na základnu se stahují na server. Data o obsazenosti jednotlivých parkovišť se dále předávají ke zpracování na odbor dopravy. Data o obsazenosti jednotlivých parkovišť v různých dnech a denních dobách chce město po určité době prezentovat veřejnosti.

Změny až příští rok

Do konce tohoto roku se již žádné změny ve stávajícím zavedeném systému parkování neplánují. „Nedávno byl například změněn režim parkování na tř. Legionářů z oranžové na modrou. Další úpravy bychom však chtěli vyhodnocovat na základě dat a nikoliv pocitů či stížností jednotlivců,“ doplnil primátor města Petr Ryška.

Monitorovací auto si město pronajalo od společnosti CORTEC na 17 měsíců. Do loňského podzimu auto jezdilo za podobným účelem společně s dalšími 13 po pražských ulicích. Pokud se v Jihlavě osvědčí, tak bude město soutěžit jeho dlouhodobý pronájem či nákup. Pilotní provoz monitorovacího auta vyjde na 1 880 066 Kč, tedy přibližně 110 tis. Kč měsíčně.

FOTO: Server v kufru vozu

Čtvrt hodina bez placení

Monitorovací auto, které na střeše vozí devět kamer a v kufru několik počítačů, je plně digitalizovaným řešením. Bude jezdit po čtyřech předem plánovaných přibližně čtyřkilometrových trasách. Další tři trasy se v současné době plánují. Projetí jednoho úseku by mělo zabrat přibližně 20 minut a před oznámením o možném spáchání přestupku musí auto úsek projet dvakrát. „Lidé se proto nemusí bát, že si po zaparkování nestihnou koupit parkovací oprávnění nebo že by dostali pokutu, když si pojedou něco jenom rychle vyřídit. Vyzvednout balíček nebo např. koupit léky v lékárně si mohou i bez zaplacení. Když to zvládnou přibližně do patnácti minut, pokutu určitě nedostanou,“ uvedl primátor Jihlavy Petr Ryška.

Kompletní fotogalerie zde:

https://www.jihlava.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=5967&id=561962

Zdroj: Město Jihlava.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum