Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Dopravní značení

25. března 2023

JIHLAVA: Dopravní značení

Začínají změny dopravního značení v centru města.

Tento týden se začne úpravou značek zakazujících průjezd náměstím. V rámci změn dopravního značení při zavádění nového systému parkování začne později na dalších křižovatkách v centru platit přednost zprava a budou zjednosměrněny některé ulice.

Na vjezdech na Masarykovo náměstí se tento týden objeví nové výraznější značky. Z důvodu zpřehlednění dochází ke zvýraznění, sjednocení a změně všech tří dopravních značek zakazujících vjezd všech motorových vozidel na komunikaci ve východní části náměstí. Současně je odstraněna výjimka pro vjezd vozidel s parkovacím průkazem O7, která byla často zneužívána. Zároveň se letos výrazně snížil počet vydaných povolení Magistrátu města Jihlavy. U vozidel dopravujících zdravotně postiženou osobu se nic nemění. Taková auta mohou do zákazu vjezdu vjet dle obecných pravidel, a to v jednotlivých naléhavě nutných případech.

Průjezd aut přes Masarykovo náměstí je omezen od roku 2008, a to z důvodů vysokého hluku v Křížové ulici a zklidnění dopravy v centru města. Dopravní značení je umístěno z jihu za vjezdem na náměstí ze Znojemské ulice a u Sklípku, ze severu pak před kostelem sv. Ignáce.

FOTO: Vizualizace nových značek na náměstí

Zákaz vjezdu

Zároveň s přeznačením v centru už začíná v některých ulicích příprava nástřiku vodorovných modrých čar v zónách nového systému parkování. Zatím malé modré tečky značí, kde se po vyčištění ulice objeví modré čáry vodorovného značení parkovacích zón.

Nové jednosměrky

V květnu se na dalších křižovatkách zavede nově přednost zprava a budou zjednosměrněny nové ulice. Například ulice Na Hliništi bude od května nově jednosměrná, a to ve směru ze Štefánikova náměstí až po ulici U Cvičiště. Zjednosměrnění se týká také části Mahlerovy ulice od Žižkovy k ulici U Pivovaru, Malátovy nebo Židovské ulice.

Novinka čeká motoristy v ulici Tyršova kolem gymnázia. Zůstane jednosměrná, ale opačně od kina Dukla k malému zimáčku a Sokolovně. Mezi hlavní výhody změny směru jednosměrky patří zlepšení šikmého parkování v Tyršově ulici. Některá auta zde dosud často stála pravým zadním kolem na zeleni, levé přední kolo si řidiči pohlídají snáz. Také hluk v ulici se sníží, když auta nebudou jezdit do kopce, ale z kopce na volnoběh.

Rozšíření přednosti zprava

V širším centru se přednost zprava nyní uplatňuje na 56 křižovatkách. Od května k nim přibude dalších 14 křižovatek, například na křížení Kosmákovy a Palackého ulice, kříženích Husovy ulice s ulicemi Věžní, Palackého a Komenského ulice nebo na kříženích Brněnské ulice s ulicemi Lazebnická, Joštova a Křižíkova.

Účelem přednosti zprava je zklidnit dopravu a učinit ji bezpečnější, když řidiči budou před křižovatkami více obezřetní a sníží rychlost. Snížení počtu dopravních značek pak povede k větší přehlednosti těch zbývajících.

Zdroj: Město Jihlava.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum