Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



U Matky Boží vystavují betlém

24. prosince 2023

JIHLAVA: U Matky Boží vystavují betlém

Ručně vyřezávaný betlém s kulisami Gustava Krumma je v minoritském kostele Nanebevzetí Panny Marie v ulici Matky Boží v Jihlavě k vidění od tohoto týdne až do 2. února.

V kostele Nanebevzetí Panny Marie v ulici Matky Boží v Jihlavě vyrostl i letos největší betlém na Vysočině. Každý rok před Vánocemi zabere jeho postavení na ploše přesahující 50 m2 zhruba jeden měsíc. Materiálem pro výstavbu jsou letos kromě víc než 360 ručně vyřezávaných figurek a bezmála čtyř desítek domečků, paláců a hradů hlavně písek, kůra ze stromů a mech.

Stavitelem betléma je každoročně Pavel Procházka. Jak letos vypadá a co o něm říká? Podívejte se a poslechněte si ve videu.

Podle minoritů z kostela Nanebevzetí Panny Marie jde zřejmě o největší Betlém na Vysočině. Jeho počátky sahají do druhé poloviny 19. století. Betlém je výsledkem dlouholeté práce celé řady lidových umělců. Nejstarší figurky vyřezával lodník Ambrož KHŐK, který se od dětství plavil po celém světě a věnoval se vyřezávání. Od něho pochází jesličky se Svatou Rodinou, Tři králové a jejich družina vyřezané z cedrového, mahagonového a jiných vzácných dřev. Druhou část Betlému vyřezávala rodina Boudných z Brtnice u Jihlavy. Od ní pocházejí hlavně figurky darovníků - Jihlavanů v domácích horáckých krojích a také figurky havířů s náčiním.

Postupně byl Betlém doplňován a upravován do dnešního stavu, zvlášť jihlavským malířem a řezbářem Franzem Pettanem, který také každoročně betlém stavěl až do roku 1945. Ten rovněž zhotovil betlém i pro město Drážďany. Kulisy jsou dílem malíře Gustava Krumma.

Zdroj: Město Jihlava.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum