Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Zimní noclehárna

18. prosince 2022

JIHLAVA: Zimní noclehárna

Lidé bez domova se před mrazy mohou schovat v zimní noclehárně. Noclehárna je otevřena každý den od 19. hodin. Poplatek za noc je deset korun a k dispozici je tam dvanáct lůžek.

FOTO: K dispozici je 12 lůžek

Pro lidi bez domova se znovu otevřela zimní Noclehárna Havaj v Jihlavě. Dnes v noci bylo obsazeno. „Kapacita je dvanáct lůžek. Určeny jsou pro všechny bez střechy nad hlavou. Přenocovat tu mohou muži i ženy,“ uvedl David Chlupáček ze Střediska křesťanské pomoci, které noclehárnu v ulici Žižkova provozuje.

Kromě lůžek je v budově k dispozici také hygienické zázemí a čas od času i lehké občerstvení. „Jídlo není součástí služby. Spíš je to takový bonus navíc, když zrovna něco je. Například sem vozíme pečivo, které se ten den neprodá, a nabízíme ho tu. K dispozici je tu pak i káva, čaj nebo polévky,“ dodal David Chlupáček.

FOTO: David Chlupáček dováží do noclehárny čas od času i potraviny

Noclehárnu otevírají sociální pracovníci každý den v 19 hodin a od příchozích vybírají desetikorunový poplatek. Lůžka pak musí opustit nejpozději v sedm hodin ráno. „Přes den je pro zájemce k dispozici vojenský stan, který je u noclehárny na zahradě. Jsou v něm lavice a podlaha, která trochu izoluje chlad. Vejde se tam dalších zhruba dvanáct lidí,“ řekl David Chlupáček s tím, že hned vedle je ještě šest speciálních iglú, ve kterých mohou lidé bez domova chladné dny a noci také přečkat.

FOTO: Speciální iglú, ve kterých mohou lidé bez domova přečkat mrazivé dny nebo noci

Na zahradě je i hygienický kontejner s toaletami, sprchou a umyvadlem. Ten, stejně jako samotnou noclehárnu, poskytlo Středisku křesťanské pomoci město. „Jsme moc rádi, že budova, která by byla jinak opuštěná, slouží právě tomuto účelu a umožňujeme tak lidem bez domova strávit mrazivé noci v teple a bezpečí. Minimalizují se tím mimo jiné zdravotní rizika, která venkovním nocováním v zimě lidem hrozí,“ uvedl náměstek primátora pro oblast sociálních věcí Radek Popelka.

Zdroj: Město Jihlava.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum